Vikingkompagniet har gennemført fire døgns øvelse, hvor de med finskyttesektionen, ildstøtteobservatørerne, dele af logistikdetachementet og en underlagt britisk panserinfanterideling har været markeringsstyrke i 2. Estiske Brigades øvelse, hvor estiske værnepligtige gennemførte afsluttende uddannelse i kamp fra befæstede kampstillinger.

De danske soldater i Estland har været markeringsstyrke i 2. Estiske Brigades øvelse, hvor estiske værnepligtige gennemførte afsluttende uddannelse i kamp fra befæstede kampstillinger. Foto: Nikolaj Thide / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

NATO’s fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen - Enhanced Forward Presence (eFP) i Estland

Ugens hovedbegivenhed var statsministerens og fem partilederes besøg i Tapa onsdag 30. marts. Besøget omfattede statsministerens møde med den estiske premierminister Kaja Kalas. Statsministeren, premierministeren og alle partiledere holdt derefter tale for soldaterne. ”Tak, taknemmelighed og respekt – også til de pårørende derhjemme” var de tre ord der indgik i alle talerne til soldaterne. Det Nationale Støtteelement havde en stor rolle i tilrettelæggelsen og gennemførelsen af besøget, og militærpolitiet var indsat til støtte for de danske og estiske sikkerhedstjenester.

 

Det danske eFP-bidrag og de danske partiledere med statsministeren i midten

Besøget blev fulgt af et stort dansk og estisk presseopbud, og der blev gennemført to pressekonferencer, efterfulgt af et gruppefoto med gæster og hele det danske soldaterbidrag. Foto Nikolaj Thide / Forsvaret

Vikingkompagniet har gennemført fire døgns øvelse, hvor de med finskyttesektionen, ildstøtteobservatørerne, dele af logistikdetachementet og en underlagt britisk panserinfanterideling har været markeringsstyrke i 2. Estiske Brigades øvelse, hvor estiske værnepligtige gennemførte afsluttende uddannelse i kamp fra befæstede kampstillinger.

 

Et infanterikampkøretøj og en Piranha under øvelse i Estland

Den grundlæggende vinteruddannelse har vist sin berettigelse, idet nattetemperaturen nåede ned omkring minus 16 grader. Foto Nikolaj Thide / Forsvaret

Middeltung transportgruppe og deltroppen har gennemført vedligeholdende uddannelse i mørkekørsel, mens bjærgnings- og sanitetssektionen deltog på øvelse med Vikingkompagniet hen over weekenden. Reparationssektionen har arbejdet med at holde den danske flåde af køretøjer kørende.

 

Sanitetssektionen har med ambulance og ROLE 1 deltaget i det estiske militærakademis sanitetsøvelse Sparrow Strike i Tartu sammen med estiske, britiske og amerikanske sanitetssoldater.

Sanitetssektionen har med ambulance og ROLE 1 deltaget i det estiske militærakademis sanitetsøvelse Sparrow Strike i Tartu sammen med estiske, britiske og amerikanske sanitetssoldater. Læs mere her. Foto Nikolaj Thide / Forsvaret

Det Nationale Støtteelement har påbegyndt de indledende overvejelser omkring hjemrotation. Der er modtaget genforsyning og sendt returgods til Danmark.

 

 

NATO’s stående flådestyrke i Nordatlanten og Østersøen (Standing NATO Maritime Group 1)

Fregatten Peter Willemoes har i den forgangne periode afsluttet kamptræning i rammen af øvelse Cold Response 2022. Hen over weekenden har enhederne gennemført havneophold i Tromsø, hvor der har været erfaringsudvekslinger vedrørende udbyttet af de seneste ugers træning.

 

Peter Willemoes i Tromsø.

Peter Willemoes i Tromsø. Foto: Forsvaret

I dag er enhederne stået til søs igen, og her fejrer vi NATO’s fødselsdag, idet det mandag er 73 år siden, at alliancen blev oprettet.

 

 

Helikopterdetachementet – NATO Mission Irak, Al Asad luftbasen i Irak

Soldaterne på helikopterdetachementets hold 4 har gennemført 2 missioner i indeværende uge. Missionerne har været transport af personel og gods mellem Al Asad luftbasen og baserne i Bagdad og Taji. En af opgaverne blev løst i samarbejde med spanske helikopter task force Toro. Den samlede flyvetid for denne uge har været 11 timer og 41 minutter. Der er blevet flyttet 79 personer totalt, samt 2.830 kg gods fordelt mellem NATO Mission Iraq og Operation Inherent Resolve. Hold 4 har løst alle efterspurgte opgaver og har nu samlet set rundet 100 flyvetimer siden overtagelsen d. 27-01-2022.

 

”Mixed” mission med dansk EH101 og spansk Cougar. Skyggen af EH101 ses sammen med Cougar.
”Mixed” mission med dansk EH101 og spansk Cougar. Skyggen af EH101 ses sammen med Cougar. Foto: Forsvaret


Task Force Takuba, Menaka, Mali

Der vil fortsat komme soldater og materiel hjem fra missionen de næste uger.

 

 


Operatørbidraget – Shaw Air Force base, South Carolina, USA

De danske radaroperatører tilknyttet 727th Expeditionary Air Control Squadron på Shaw Air Force Base i South Carolina bemander positioner I det amerikanske Control and Reporting Centre med Callsign ‘Kingpin’. Herfra koordineres og kontrolleres flymissioner i rammen af Operation Inherent Resolve i Mellemøsten.

 

Første del af ugens operationer kørte som forventet. Opmærksomheden blev dog særligt skærpet sidst på ugen, idet Ramadanen begyndte. Det giver traditionelt anledning til et ændret og mere intensivt operationsmønster i perioden for denne.


Ugen her herudover budt på Air Show på basen, med både veteranfly og mere moderne transport-, tank- og kampfly på udstilling, samt besøg af det amerikanske flyvevåbens opvisningshold ’Thunderbirds’.

 

KC10 tankfly på display. Et af de fly, som operatørholdet kontrollerer i missionsområdet til dagligt.

KC10 tankfly på display. Et af de fly, som operatørholdet kontrollerer i missionsområdet til dagligt. Foto: Forsvaret

Fakta

NATOs stående flådestyrker er alliancens primære maritime værktøj og bidrager til alliancens kollektive forsvar og afskrækkelsesstrategi. Flådestyrkerne er med til at opretholde og vise NATOs beredskab og synlige tilstedeværelse i alliancens interesseområder.

 

Danmark bidrager fra januar til slutningen af april 2022 til SNMG1 med fregatten Peter Willemoes.

Danmark bidrager til to internationale operationer, der sigter imod at styrke den irakiske regering og de irakiske sikkerhedsinstitutioner og at bekæmpe ISIL.

 

Danmark leder frem til maj 2022 NATOs rådgivningsmission i Irak (NMI) og bidrager blandt andet til missionen med to transporthelikoptere. 

 

Danmark bidrager også fortsat til Operation Inherent Resolve, der støtter kampen mod ISIL. Danmark bidrager aktuelt med kontrol- og varslingsoperatører. Bidraget er placeret på Shaw Air Force basen i staten South Carolina i USA.

Formålet med den fremskudte tilstedeværelse er at styrke alliancens afskrækkelses- og forsvarsprofil ved utvetydigt at demonstrere NATO-landenes alliancesolidaritet og viljen til at beskytte NATOs befolkning og territorium.

 

Danmark bidrager fra marts 2022 med omkring 220 soldater til den fremskudte tilstedeværelse. 

 

Læs mere her.