Fregatten Peter Willemoes

Fregatten Peter Willemoes er på vej til USA, hvor den skal sejle med hangarskibet USS Gerald R. Ford. Foto: Tobias Roed Jensen / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Fregatten Peter Willemoes sejler den 8. oktober fra Danmark mod USA. Der skal skib og besætning deltage i den første indsættelse af den amerikanske hangarskibsgruppe USS Gerald Ford Carrier Group. Hangarskibsgruppen, der består af en alliance af skibe fra USA Canada, Danmark, Frankrig, Tyskland, Holland og Spanien indsættes i Atlanterhavet.

 

Hangarskibsgruppen demonstrerer alliancens vilje til at bruge militære kapaciteter til at sikre fred, stabilitet og fri sejlads i Atlanterhavet.

 

”Når Danmark bliver bedt om at stille en fregat til eskorteopgaver for en hangarskibsstyrke, så understreger det, at vi er kendt blandt allierede for en professionel og solid indsats. Vores fregatter er eftertragtede enheder, der bidrager til både nationale og allierede opgaver med kort varsel, både ude og herhjemme. Det bliver i disse dage tydeligt understreget af, at to af vores andre fregatter lige nu er indsat øst for Bornholm.” siger eskadrechefen, kommandør Dan B. Termansen, og tilføjer ”Jeg oplever at besætningerne udviser en professionalisme og stolthed over opgaven som grundlæggende handler om at sikre Danmarks interesser fra havet – med magt om nødvendigt. Deres indsats giver mening.”

 

Hangarskibsgruppen vil i fællesskab træne en række forskellige discipliner. Det drejer sig blandt andet om luftforsvar, anti-ubåds krigsførelse, maritime operationer, såkaldte mine countermeasures (procedurer for at undgå søminer) og landsætningsoperationer. At kunne operere tæt sammen i Atlanterhavet er det primære omdrejningspunkt for hangarskibsgruppens indsættelse, hvilket giver allierede og partnernationer mulighed for at styrke det kollektive forsvar af Atlanten og udvikle integration til fremtidige operationer.

 

Hangarskibet USS Gerald R. Ford er USA’s nyeste hangarskib og den første i sin skibsklasse. Det er den mest fleksible og slagkraftige militære kapacitet i verden. Formålet med USS Gerald R. Fords øvelsesaktivitet og sejlads er at forberede hangarskibsgruppens første operative mission i 2023 samt at træne samarbejdet med allierede, så alliancens flådestyrker kan operere gnidningsløst sammen. Peter Willemoes’ deltagelse styrker endvidere Søværnets evne til at operere med amerikanske hangarskibsgrupper.

 

Søværnets fregatter har i 2017 og 2019 indgået som en integreret del af hangarskibsgrupper. Det er en type udsendelser, Søværnet får god træning ud af, og denne mission har været planlagt længe.

 

Læs mere om Søværnets tidligere opgaver med allierede hangarskibsgrupper her.

 

Læs mere om USS Gerald R. Fords mission her.

 

Læs mere om USS Gerald R. Ford Carrier Group her.