Arkivfoto: USA og Danmark trænede sidst sammen på Bornholm i maj 2022, hvor den amerikanske hær foretog tirsdag en simuleret raketaffyring fra en HIMARS fra Bornholms mod et mål i Østersøen.

Arkivfoto: USA og Danmark trænede sidst sammen på Bornholm i maj 2022, hvor den amerikanske hær foretog tirsdag en simuleret raketaffyring fra en HIMARS fra Bornholms mod et mål i Østersøen. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Ca. 20 amerikanske soldater vil fra i dag og de næste 10 dages tid frem lande i Bornholms Lufthavn med amerikanske C-17 transportfly og medbringe et standard missilsystem (SM-6) i forbindelse med en øvelse. Missilsystemet øver deployering og opstilling og vil ikke hverken simulere skydning eller skyde med skarpt. 

 

Øvelsen vil foregå på Raghammer Skydeterræn. Danmark støtter med værtsnationsstøtte, og vil sørge for indkvartering på Almegårds Kaserne og koordinere eskorte af de amerikanske soldater.

 

”Værtsnationsstøtte er en vigtig opgave for Danmark og øvelsen viser, at vi som altid er klar og i stand til at støtte vores nære NATO-allierede – USA,” siger chefen for Operationsstaben i Forsvarskommandoen, generalmajor Ulrich J. Hellebjerg.

 

Den amerikanske tilstedeværelse på Bornholm vil vare ca. 10 dages tid, hvor styrker og materiel vil ankomme og afgå løbende over flere omgange med de amerikanske C-17 transportfly.  

 

Øvelsen er iværksat på amerikansk foranledning i træningsøjemed og er ikke et udtryk for en ændret trusselsvurdering mod Danmark generelt eller Bornholm specifikt. 

 

Læs mere om Host Nation Support her: https://www.forsvaret.dk/da/opgaver/host-nation-support2/

 

Fakta

Værtsnationsstøtte eller Host Nation Support betyder, at Forsvaret i tæt samarbejde med for eksempel Hjemmeværnet, politiet og relevante civile myndigheder understøtter alliancepartnere under deres ophold i Danmark. 

 

Det kan være når Danmarks alliancepartneres materiel ankommer til Danmark og skal læsses om på transportskibe eller fragtes over land, mens hundreder eller ligefrem tusinder af soldater skal spise og sove undervejs. Det er en større logistisk operation som kræver koordinering, overblik og tunge logistiske kompetencer.

 

I 2022 og 2023 har Danmark ydet værtsnationsstøtte til USA, der har landsat store mængder af køretøjer og andet materiel i havnene i Esbjerg og Aarhus før det er blevet transporteret videre mod øst. Med den nuværende sikkerhedssituation forventer Forsvaret, at værtsnationsstøtte opgaverne bliver stadigt større og skal løses hyppigere.