F35 kampfly og F16 kampfly over Fredericia Havn

Det er F-35 kampfly fra Lakenheath Air Force Base i Storbritannien, der besøger Fighter Wing Skrydstrup. Foto: Forsvaret

Af Flyverkommandoen

7. marts 2023: Opdateret med nye billeder og video

 

Snart vil det ikke kun være danske kampfly, der tager af fra landingsbanen på Flyvestation Skrydstrup. Basen i Sønderjylland, der er hjemsted for Danmarks kampfly, vil i perioden fra den 6. til den 16. marts 2023 få besøg af fem amerikanske F-35 kampfly.

 

Besøget sker som en del af forberedelserne frem mod, at de første danske F-35 kampfly ankommer til Danmark i efteråret 2023. De amerikanske fly vil i perioden være stationeret på Fighter Wing Skrydstrup, hvor de vil indgå i de sædvanlige flyvepas om for- og eftermiddagen og deltage i træning med dele af Forsvaret.

 

 

Erfaringsudveksling for flere faggrupper

At samarbejde og træne med vores nærmeste allierede er ikke ukendt for hverken Flyvevåbnet eller Fighter Wing Skrydstrup. Ifølge oberst og chef for Fighter Wing Skrydstrup, Kim Jensen, giver det rigtig god mening at lære af vores amerikanske allierede i denne situation.

 

”Besøget af amerikanske F-35 kampfly og dertilhørende personel er en vigtig del af forberedelsen til, at vi selv modtager og begynder at operere med vores egne fly senere på året. Vi får erfaringer med det operative, når vi flyver og opererer sammen i luften, men også alt det logistiske på jorden ved at have flyene her på flyvestationen lærer os meget."

 

Det er således ikke kun pilotgruppen, der kommer til at drage erfaringer af, at amerikanske kampfly er på besøg. Alle lige fra flymekanikere og ammunitionsfolk til transportmedarbejdere og brandmænd forbereder sig på modtagelsen.

 

Amerikanske F-35 kampfly over Danmark.

Amerikanske F-35 kampfly over Danmark den 6. marts 2023. Foto: Forsvaret

”For os er det vigtigt, at vi får så meget viden som overhovedet muligt ud af besøget. At gennemføre operationer med kampfly er nemlig en holdindsats, hvor mange forskellige faggrupper skal samarbejde.  Sådan er det også med et besøg af amerikanske F-35 kampfly, og alle medarbejdere på flyvestationen er derfor essentielle i at få dette besøg til at blive en succes”, fortæller Kim Jensen.

 

Et skridt nærmere ’First Aircraft Arrival’

Amerikanernes besøg bliver en trædesten til og igangsætning af de sidste forberedelser frem mod modtagelsen af danske F-35 kampfly på Fighter Wing Skrydstrup.

 

Denne begivenhed - også kaldet ’First Aircraft Arrival’ - er planlagt til efteråret 2023 og bliver kulminationen på årtiers arbejde, når danske F-35 kampfly for første gang lander på dansk jord.

 

Danmark har i alt købt 27 F-35 kampfly, der i en implementeringsperiode gradvist vil overtage opgavekomplekset for F-16.

 

Der vil løbende blive opdateret om amerikanernes besøg på Forsvarets hjemmeside samt via Forsvarets, Flyvevåbnets og Fighter Wing Skrydstrups sociale medier.

Fakta

Fem amerikanske F-35 kampfly kommer til Danmark

 

De vil være stationeret på Fighter Wing Skrydstrup i perioden 6. marts til 16. marts

 

Til dagligt har de hjemme på Lakenheath Air Force Base i Storbritannien

 

Flyene indgår i de sædvanlige flyvepas om for- og eftermiddagen.