Danske og svenske kampfly møder russisk fly over Østersøen.

Danske og svenske kampfly møder russisk militærfly over Østersøen. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

”Operationen i dag viser, hvor langt vi er kommet i vores samarbejde med Sverige. Det er frugten af flere års arbejde med at knytte de nordiske lande tættere sammen. Det er meget tilfredsstillende at se samarbejdet køre så smidigt”, siger oberstløjtnant Hans Skovmose, der er chef for Operationsafdelingen i Flyverkommandoen.

De fire kampfly mødtes torsdag den 20. april lidt efter klokken 13 over Østersøen mellem Sverige, Sjælland og Bornholm og mødte der et russisk IL20 COOT-A-militærfly, som var på vej mod vest fra Kaliningrad. Efter at have fundet flyet og fulgt det på dets rute skiltes de tre nationers fly og returnerede til deres respektive hjemmebaser.

Det russiske fly befandt sig hele tiden i internationalt luftrum. 

"Vi lever i en usikker tid, som helt grundlæggende er præget af Ruslands aggressive adfærd. Vi må forvente, at Østersø-området bliver præget af et højere spændingsniveau, end vi har været vant til. Vi har et tæt og solidt samarbejde med Sverige, og derfor ser vi også meget positivt på et svensk NATO-medlemskab, som vil styrke sikkerheden i Norden, i Europa og hele det transatlantiske område, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

De danske og svenske fly var under hele forløbet i egen national kommando.

Selvom det på flere måder er et nybrud, så var selve missionen i virkeligheden en rutineopgave. Russiske fly patruljerer med jævne mellemrum over Østersøen, og deres flyvemønstre giver ofte anledning til, at Danmark eller et eller flere af vores nabolande sender kampfly på vingerne.

Det, der gjorde missionen speciel, var, at samarbejdet var planlagt på forhånd.

”Vores landes flyvevåben træner jævnligt sammen, så det er ikke nyt for os at samarbejde både i luften og på jorden, men det er nyt, at vi på denne måde viser fælles front omkring håndhævdelse af suveræniteten i luftrummet. Det viser stærkt sammenhold”, siger Hans Skovmose.

Danske og svenske kampfly i luften over Østersøen ved siden af et russisk militærfly

Foto: Försvarmakten

Uafklaret

Hvorvidt Danmark og Sverige skal lave flere af denne type opgaver sammen i fremtiden, er der ikke taget stilling til, men samarbejdet er forventeligt kommet for at blive.

”Der er ikke taget stilling til, om det fælles opbud af kampfly er noget, der skal ske oftere, men nu ved vi, at vi kan koordinere denne type missioner på kort varsel, og det viser i sig selv, at samarbejdet er stærkt,” siger Hans Skovmose.

På beredskab

Flyvevåbnets afvisningsberedskab består af to fly, der er på beredskab 24 timer i døgnet på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland.

Herfra sender det Nationale Luftoperationscenter flyene på vingerne, når Air Control Wings radaroperatører får information om, at der er uidentificeret trafik i vores nærområde.