Første F-35 lander i Skrydstrup

F-35 lander på Flyvestation Skrydstrup. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Torsdag den 14. september er en dag, der for altid vil skrive sig ind i Flyvevåbnets og Forsvarets historie. Klokken 14.09 landede det første af de danske F-35 kampfly i Danmark.

 

Flyene var undervejs i to døgn fra deres base i USA via mellemlanding på Azorerne i Atlanterhavet. På Flyvestation Skrydstrup blev flyene mødt af både minister, chefer og et stor presseopbud. Det er en historisk begivenhed, at F-35 er landet i Danmark og transitionen fra F-16 til F-35 for alvor kan begynde.

 

F-35 er mere end bare et kampfly. F-35 er en sensorplatform, som kan løfte den danske kampkraft op i en helt ny liga – både i luften, men også på jorden hos Hæren og på havet hos Søværnet, så alle kan drage nytte af flyets oplysninger og få et hidtil uset overblik over kamppladsen.

 

F-35 på dansk jord

F-35 på dansk jord. Foto: Tue Skals / Forsvaret

Om F-35

F-35 er verdens mest avancerede kampfly. Med sine avancerede systemer kan flyet binde alle enheder på kamppladsen sammen og sikre værdifulde informationer til enheder i luften, til lands og til søs, samtid med, at det er en stærk trussel for en potentiel fjende på egen hånd.

 

Læs mere om valget af F-35 her: F-35: Danmarks Rejse mod nyt kampfly

 

Danmark har i alt købt 27 F-35 kampfly, der skal erstatte F-16 kampflyene.

 

F-35 er et afgørende værktøj i fremtidens håndhævelse af Danmarks suverænitet og internationale forsvarssamarbejde. De første fire danske F-35 er nu i Danmark - og efter planen er F-35 fuldstændigt implementeret i det danske forsvar i 2027.