NATO-øvelse

NATO-øvelsen var en milepæl i NATOs træning og udvikling. Foto: NATO

Af Forsvarskommandoen

 

Forventningerne hos de fire rutinerede, danske reserveofficerer fra NATOs korpshovedkvarter Multinational Corps Northeast i Szczecin, Polen var store, da de blev indkommanderet til at deltage i NATO-øvelsen Stedfast Jupiter.

 

Øvelsen Stedfast Jupiter 2023 er en stor og kompleks stabsøvelse udført og planlagt af NATO i Norge, men blev afviklet i mange NATO-lande og hovedkvarterer samtidig. Den omfattede omkring 7000 civile- og militærpersonel og op til ca. en mio. virtuelle soldater i computersimulerede scenarier.

 

De danske officerer skulle indgå i NATO-hovedkvarteret Multicorps Land Component Command (LCC), der afviklede deres del af aktiviteten i Multinational Joint Warfare Center Command i Istanbul i Tyrkiet.

 

Sammen med officerer og soldater fra 17 andre NATO-nationaliteter skulle de støtte hovedkvarteret ved at indgå i divisionerne på lige fod med deres faste kolleger.

 

For en stor del af de faste medarbejdere i NATO-hovedkvarteret LCC var det deres første NATO­ stabsøvelse. De fire danskere havde derimod alle deltaget på adskillige NATO-øvelser, og det var en rutine, der hurtigt kom både dem og hovedkvarteret til gode.

 

"Ret hurtigt kunne jeg se, at der var flere af de processer, som vi har arbejdet med gennem flere år, som de med fordel kunne implementere, og det tog de positivt imod," fortæller kaptajn af reserven Adam.

 

"Vi er i det hele taget blevet taget godt imod," siger Jan, der er major af reserven. "Selv om mange af kollegerne fagligt er meget kompetente, så er der bare nogle erfaringer ved måden at arbejde sammen på tværs, som man ikke forestiller sig har betydning, før man står i det, og det har vi kunnet bidrage med."

 

De fire danske officerer af Reserven under øvelsen i Tyrkiet.

De fire danske officerer af Reserven under øvelsen i Tyrkiet. Foto: Adam / Forsvaret

Stor og kompleks øvelse

NATO-øvelsen var den største og mest komplekse af sin art i nyere NATO-historie og skulle teste NATOs reaktionsevne, kommando og kontrol-forhold samt forsvaret af NATOs territorie i et stort scenarie, der var baseret på NATOs artikel 5. Altså hvor et NATO-land er blevet angrebet og hele NATO står sammen og forsvarer NATOs territorium.

 

Det har i det hele taget været en god oplevelse for de fire officerer af reserven at være udlånt til NATOs nye hovedkvarter, som er på et niveau højere, end det de fire danske reserveofficerskolleger er vant til.

 

”Øvelsen har givet os en mere detaljeret og målrettet behovsforståelse for, hvilke konkrete informationer, der ønskes på højere niveau baseret på de forskellige krigsscenarier, så vi kan minimere kommunikationen frem og tilbage. Dette har resulteret i mere optimerede arbejdsgange og tilføjelse af andre synsvinkler, hvilket jeg bestemt også kan implementere i det civile,” fortæller Adam.

 

Derfor har øvelse Steadfast Jupiter 23 været et vigtigt bidrag i den fortsatte udvikling af samarbejdet og processerne i hovedkvarteret, og de fire officerer er glade for at have været Danmarks bidrag hertil.

 

"Samtidig har vi jo også selv lært en masse nye kolleger at kende, og netop det at kunne lære af hinanden på tværs af nationalitet og erfaring er en afgørende faktor for vores motivation som reserveofficerer i NATO," slutter Jan.

 

Hele øvelsen involverede 27 NATO- og partnerlande og et stort antal NATO-kommandoer og organisationer. Cirka 7.000 civile og militære personer deltog i øvelsen, der fokuserede på taktiske, computerstyrede øvelser og kommandopostøvelser. Her iblandt altså 4 danskere i Istanbul.