Det mekaniserede infanterikompagni (2/I/LG) øver fremrykning samt angreb fra bevægelse med fokus på koordination mellem kompagniets delinger og støttenheder

De danske styrker i Letland var med til at afskrække trusler og kunne om nødvendigt besvare militær aggression mod Danmarks allierede. Foto: Eric Lerdrup Bourgois / Forsvaret 

Forsvaret bidrog fra maj 2022 - maj 2023 til at sikre NATOs østlige flanke ved at have en bataljonskampgruppe med understøttende kapaciteter indsat i Letland. Her bidrog soldaterne til NATOs forsvarsplaner og beredskabsstyrker. NATOs tilstedeværelse i området er med til at styrke sikkerheden i Danmark, fordi Danmarks sikkerhed begynder i Baltikum og Polen.

 

Hør chefen for de danske soldater fra december 2022 til maj 2023 fortælle om opgaven i Letland. Artiklen fortsætter under videoen: 

 

 

Fra medio 2024 vil Danmark igen tilbyde NATO en bataljon til forsvaret af de baltiske lande. Bataljonen vil være deployeret til Letland 4-6 måneder om året og vil resten af tiden være på beredskab i Danmark.

 

Kampbataljonen i 2022 - 2023 var opstillet af 1. Brigade og var sammensat af enheder fra næsten alle dele af Hæren. 

 

[]-NFP_IKK2_artikel-2023-[ARTIKEL].jpg

Infanterikampkøretøjer holder klar før en skarpskydningsøvelse. For de danske soldater udgør Baltikum et komplekst trænings- og operationsmiljø, hvor forholdene er anderledes end i Danmark. Foto: Thomas H. Reimann / Forsvaret

De danske styrker i Letland var med til at afskrække trusler og kunne om nødvendigt besvare militær aggression mod Danmarks allierede. Ved at have danske styrker i Baltikum var Danmark med til at demonstrere, at NATO står sammen: Et angreb på ét medlemsland er et angreb på hele NATO-alliancen.

 

Indsættelsen af danske soldater i Letland er en naturlig videreførelse af det samarbejde danske og baltiske soldater har haft i de seneste års internationale missioner og under træning.

 

For de danske soldater udgør Baltikum et komplekst trænings- og operationsmiljø, hvor forholdene er anderledes end i Danmark. Indsættelsen giver de danske soldater gode muligheder for at styrke deres generelle militære færdigheder, kendskabet til deres materiel og samarbejdsevner. Indsættelsen i Letland træner også soldaterne evne til at agere i et miljø med risiko for hybride trusler i form af spionage, cyberaktiviteter og fjendtlige informationskampagner.

 

Multinational Division North - NATOs danskledede hovedkvarter i Letland

 

 • Områder

  Letland
 • Ramme

  NATO
 • Tidsinterval

  2022 - 2023
 • Aktuel

  Nej