Et infanterikampkøretøj køres ombord på ARK-skib i forbindelse med deployering til NFP i Letland

Bataljonskampgruppen omfatter blandt andet et panserinfanterikompagni med infanterikampkøretøjer (IKK). Foto: Niels Porsbøl / Forsvaret 

Forsvaret bidrager til at sikre NATOs østlige flanke ved at have en bataljonskampgruppe med understøttende kapaciteter indsat i Letland. Her bidrager soldaterne til NATOs forsvarsplaner og beredskabsstyrker. NATOs tilstedeværelse i området er også med til at styrke sikkerheden i Danmark, fordi Danmarks sikkerhed begynder i Baltikum og Polen.

 

Kampbataljonen er opstillet af 1. Brigade og er sammensat af en hovedstyrke fra Gardehusarregimentet med støtteenheder fra Artilleriregimentet, Føringsstøtteregimentet og Trænregimentet. Det danske bidrag omfatter også blandt andet et nationalt støtteelement og et bidrag fra militærpolitiet.

 

Bataljonskampgruppen er indsat fra maj 2022 og omfatter omkring 750 soldater.

 

De danske styrker i Letland er med til at afskrække trusler og kan om nødvendigt besvare militær aggression mod Danmarks allierede. Ved at have danske styrker i Baltikum er Danmark med til at demonstrere, at NATO står sammen: Et angreb på ét medlemsland er et angreb på hele NATO-alliancen.

 

Indsættelsen af danske soldater i Letland er en naturlig videreførelse af det samarbejde danske og baltiske soldater har haft i de seneste års internationale missioner og under træning.

 

For de danske soldater udgør Baltikum et komplekst trænings- og operationsmiljø, hvor forholdene er anderledes end i Danmark. Indsættelsen giver de danske soldater gode muligheder for at styrke deres generelle militære færdigheder, kendskabet til deres materiel og samarbejdsevner. Indsættelsen i Letland træner også soldaterne evne til at agere i et miljø med risiko for hybride trusler i form af spionage, cyberaktiviteter og fjendtlige informationskampagner.

 

Multinational Division North - NATOs danskledede hovedkvarter i Letland

 

 • flag Områder

  Letland
 • shield Ramme

  NATO
 • event Tidsinterval

  Fra 2022
 • info Aktuel

  Nej

Det danske bidrag

 • Kampbataljonen er opstillet af 1. Brigade.
 • Den er sammensat af en hovedstyrke fra Gardehusarregimentet med støtteenheder fra Artilleriregimentet, Føringsstøtteregimentet og Trænregimentet.
 • Det danske bidrag omfatter også blandt andet et nationalt støtteelement og et bidrag fra militærpolitiet.
 • Det samlede bidrag er på omkring 750 soldater.