Hercules-transportflyet bliver klargjort på Flyvestation Aalborg inden afgang.

Hercules-transportflyet bliver klargjort på Flyvestation Aalborg inden afgang. Foto: Camilla Post / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Onsdag letter et af Forsvarets store C130J Hercules-transportfly fra Flyvestation Aalborg med retning mod Tyrkiet. Første stop er Tyskland, hvor det skal det opsamle første læs nødhjælp til Tyrkiet.

 

I de næste dage skal det danske fly og besætningen bringe nødhjælp fra forskellige logistiske opsamlingscentre frem til katastrofeområdet, hvorfra de Tyrkiske og internationale myndigheder vil forestå den yderligere fordeling af mad, telte, tæpper, tøj og andet nødhjælp. 

 

Det østlige Tyrkiet blev ramt af flere jordskælv natten til den 6. februar og ødelagde ikke bare huse og bygninger, men også infrastruktur som veje og broer. Derfor er det svært at transportere den nødhjælp, som har strømmet ind i Tyrkiet, ud til de ramte området.

 

Derfor skal danske Flyvevåben hjælpe med at transportere nødhjælpen fra de store lufthavne og ud til de folk i primært Østtyrkiet, som har behov for hjælpen.

 

Det er Tyrkiet, der gennem et multinationalt samarbejde om lufttransport, European Air Transport Command i Eindhoven, har anmodet om støtte til lufttransport. 

 

Forsvarets transportmyndighed Joint Movement and Transportation Organization (JMTO) har koordineret flyvningen i samarbejde med Tyrkiet som del af et multinationalt samarbejde om lufttransport, Movement Coordination Centre Europe (MCCE).

 

Hercules-transportfly under klargøring i Aalborg.

Hercules-transportfly under klargøring i Aalborg. Foto: Camilla Post / Forsvaret

Hercules-transportfly er et taktisk transportfly, som kan laste omkring 20 tons gods per flyvning. En af flyets store forcer er, at det kan lande og lette fra korte og grove landingsbaner. Normalt bliver egenskaberne brugt i Grønland, når flyet leverer brændstof og forsyninger til for eksempel Station Nord i det nordøstlige Grønland.

 

Hercules har tidligere været udsendt til Afghanistan, Irak og Afrika, hvor det har transporteret både gods og personel.