F-35

De nye danske F-35 kampfly kommer til at få stor betydning for evnen til at udføre Multi Domain Operations. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Multi Domain Operations er et militært operativ koncept, der oprindeligt er udviklet i USA. MDO-konceptet fokuserer på at nedbryde de traditionelle siloer mellem de fem domæner (land, sø, luft, cyberspace og rummet) og fremme samarbejde, integration og informationsdeling på tværs af dem. Og det er nødvendigt, at vi bliver gode til MDO fortæller specialkonsulent Katrine Lund-Hansen, der forsker i MDO ved Forsvarsakademiet.

 

”Hvor vi siden Den Kolde Krig generelt har stået over for modstandere, der var os meget militært underlegen, står vi nu i en ny situation, hvor vi har modstandere, der er meget mere ligeværdige. Og derfor har vi brug for en ny måde at føre krig på i fremtiden,” siger hun.

 

MDO giver mulighed for hurtigere og mere koordinerede militære operationer, der kan forvirre og overmande fjenden ved at udnytte synergieffekterne mellem domænerne.

 

Se explainer om MDO og bliv klogere på fremtidens måde at føre krig på. Artiklen fortsætter under videoen: 

 

 

Målet er at gøre krigsførelse mere uforudsigelig og effektiv i en tid, hvor truslerne kan komme fra forskellige retninger og teknologier.

 

De nye danske F-35 kampfly kommer til at få stor betydning for evnen til at udføre MDO-konceptet. Ifølge faglærer ved Forsvarsakademiet og tidligere F-16 pilot, Stig H. Hestbech, bliver de nye F-35 kampfly en ”gamechanger”, når det kommer at udføre MDO-konceptet i praksis.

 

Det kan for eksempel ske ved, at et F-35 kampfly opdager en trussel ved hjælp af sin store sensorpakke, men i stedet for at handle på egen hånd, sender den i stedet informationen videre til en anden kapacitet, som herefter engagerer målet.