De danske operatører har overvåget Irak og Syrien luftrum og kontrolleret luftoperationer fra hovedkvarterer både i Mellemøsten og South Carolina.

De danske operatører har overvåget Irak og Syrien luftrum og kontrolleret luftoperationer fra hovedkvarterer både i Mellemøsten og South Carolina. Foto: US Air Force

Af Forsvarskommandoen

Siden 2016 har danske specialister i luftrumsovervågning og ledelse af luftoperationer deltaget i kampen mod terrororganisationerne Islamisk Stat i Irak og Syrien i den amerikansk ledede “Operation Inherent Resolve”. Bidraget trækkes nu hjem som følge af ændrede behov og prioriteter.

"Vi trækker enheden hjem til Danmark nu, dels fordi Islamisk stat er reduceret så meget i størrelse, at der ikke er samme brug for vores bidrag, og dels fordi vi har brug at genopbygge kampkraft til de trusler, vi ser i vores nærområde," forklarer oberst Bjarke Lomborg, der er chef for Air Control Wing.

Den danske radar, der fra 2016 til 2019 dækkede et hul i overvågning af Irak luftrum fra Al Asad Air base i Irak.

Den danske radar, der fra 2016 til 2019 dækkede et hul i overvågning af Irak luftrum fra Al Asad Air base i Irak. Foto: Forsvaret

Opgaverne og bidraget fra Air Control Wing har varieret i størrelse og sammensætning gennem de syv år udsendelsen har varet. Indledningsvis opstillede Air Control en mobil radar på Al Asad Air Base i Irak for at lukke et hul i radardækningen af irakisk luftrum, som ellers skulle dækkes af flybårne radarer - de såkaldte AWACS.

Samtidig var operatører udsendt til De Forenede Arabiske Emirater, hvorfra de indgik i ledelsen og kontrol af koalitionens intensive luftoperationer i regionen."Vores opgave har altid været at sørge for at identificere de ukendte fly, som bevæger sig ind i området - det kan være russiske eller syriske -, sørge for adskillelse af den civile og militære flytrafik og så selvfølgelig afvikle missioner som spænder fra lufttankning, overvågning, beskyttelse af allierede styrker og baser og til egentlige angrebsmissioner," fortæller Kristoffer, som er chef på det sidste hold operatører, der har løst opgaven fra SHAW Air Force Base i South Carolina i USA.

I 2017 blev de danske kontrol- og varslingsoperatører integreret i den amerikanske enhed KINGPIN. Som følge af den teknologiske udvikling flyttede enheden i 2021 størstedelen af sine operatører fra en base i Mellemøsten til SHAW Air Force Base i South Carolina, hvor opgaven med at kontrollere luftrummet over Irak og Syrien nu kunne løses fuldt ud tilstrækkeligt.

De danske operatører på Shaw Air Force base markerer afslutningen på den danske indsats sammen med deres amerikanske kollegaer.

De danske operatører på Shaw Air Force base markerer afslutningen på den danske indsats sammen med deres amerikanske kollegaer. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Det syv år lange bidrag har betydet, at en lang række medarbejdere fra Air Control Wing, har været udsendt en eller flere gange for at løse opgaver sammen med amerikanere og andre allierede nationer.

"Det har selvfølgelig givet både vores specialister og ledere en kæmpestor læring, og vi har set, at de er vokset meget, når de har været udsendt for at løse den her opgave i Operation Inherent Resolve sammen med vores allierede," fortæller Bjarke Lomborg.

Operatørbidraget er det sidste enhedsbidrag til Operation Inherent Resolve, mens der fortsat er danske udsendte til koalitionens hovedkvarter ligesom danske soldater stadig er udsendt til Irak i regi af NATO.  

Se mere om operatørbidraget i videoen herunder:

Video: Rune Dyrholm / Forsvaret

Fakta om Operation Inherent Resolve

Siden 2014, hvor terrorbevægelsen ISIL erobrede en stor del af Irak og Syrien og drev millioner af mennesker på flugt, har Danmark bidraget til den amerikansk-ledede Operation Inherent Resolve (OIR).

OIR har haft deltagelse af op imod 70 lande og organisationer.

Danmark har bidraget til missionen med kampfly, transportfly, en fregat i en fransk hangarskibsgruppe, en radar med operatører samt med trænere, der har uddannet irakiske sikkerhedsstyrker.

Danmark har også stillet med stabsofficerer til operationens hovedkvarter.

Foruden Operation Inherent Resolve har Danmark også soldater i Irak i regi af NATO mission Iraq.