Ukrainere på Flyvestation Skrydstrup

Ukrainsk tekniker 'klarmelder' F-16 til ukrainsk pilot på Flyvestation Skrydstrup. Foto: Tue Skals / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Siden efteråret 2023 har piloter, teknikere og specialister fra Ukraine været i Danmark for lære at bruge F-16-kampflyet.

 

Undervisningen af de ukrainske piloter og teknikere foregår under meget stramme sikkerhedsforhold, hvor adgangsforholdene er ekstremt begrænsede. Det sker både for at styrke operationssikkerheden, men også for at give de ukrainske kursister ro til at koncentrere sig om den meget intensive træning og uddannelse, som de gennemfører i denne tid.

 

Uddannelsen tog sin begyndelse i juni 2023, da en bred koalition af vestlige lande blev enige om at træne Ukraine i brugen af F-16 kampflyet I august 2023 ankom de første ukrainere til Danmark og siden har uddannelsen været i fuld gang og skrider planmæssigt frem.

 

Mange medier har anmodet om at komme ind og følge arbejdet, men det har ikke været muligt. Det ukrainske regeringsmedie UNITED24 har med støtte fra Forsvarskommandoen helt ekstraordinært fået adgang til træningen i af Ukraines udsendte personel på flyvestationen.

 

 

Til medierne:

Sikkerhedssituationen på Flyvestationen betyder stadigvæk, at yderligere mediebesøg ikke tillades inden for den nærmeste fremtid. Det vil i den næste periode heller ikke være muligt at få interview med de personer fra Forsvaret, der er involveret i træningen.

 

Spørgsmål vedrørende donationen af F-16 kampfly til Ukraine henvises til Forsvarsministeriet.