Værnepligtige løbere ved Hærløbet 2023

Der er altid mange værnepligtige med ved Hærløbet, der dog også er et populært løb blandt civile motionister. Fotos: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Frederiksberg Slot og Hærens Officersskole danner igen en flot ramme, når kadetterne på Hærens Officersskole onsdag den 8. maj afholder Hærløbet 2024. Formålet med Hærløbet er at skabe opmærksomhed om veteranerne fra Danmarks internationale indsats.

 

”Ved at skabe en helt unik løbeoplevelse for deltagere har Hærløbet i 2024 styrket sine muligheder for at skabe større opmærksomhed om veteraner i Danmark”, siger Nimer Ziadmanesh, der er kadet på Hærens Officersskole og formand for Hærløbet.

 

Porten til HO ved Hærløbet i 2023

Hærløbet har start og mål på Frederiksberg Slot, hvor slotsgården er en flot ramme om løbet.  

Løb med tunge ting

Hærløbet er i virkeligheden flere løb i et. Der er dels et almindeligt motionsløb (eller en gåtur) på enten fem eller 10 kilometer på en smuk, men også krævende rute i Søndermarken. Og dels et såkaldt ”Burden Run”. Det er et løb inspireret af militær enhedstræning med et strejf af elementer fra cross fitt og forhindringsbaneløb (OCR), som simulerer de fysiske udfordringer, som soldaterne udsættes for i deres daglige virke. Burden Run foregår på stationer i slotsgården og ude på ruten i Søndermarken, hvor deltagerne blandt andet kommer til at bære rundt på meget tunge ting.

 

Deltagere ved Burden Run ved Hærløbet i 2023

Deltagerne i Burden Run 2023 løber mod mål med en tung ammunitionskasse på en bårer. Holdene i løbet repræsenterer blandt andet de tre officersskoler, men også civile cross fit klubber deltager i løbet. 

Overskud går til børn i Ukraine

Hærløbet har løbende doneret sine overskud til organisationer eller aktiviteter for veteraner. Arrangørerne af Hærløbet 2024 har dog valgt, at overskuddet fra årets løb skal gå til organisationen Danish Support Group Ukraine (DSGU), der har fokus på ukrainske børns sikkerhed.

 

”Hærløbet hylder og ærer veteranernes indsats, men vi anerkender samtidig situationen i Ukraine. Derfor har vi i år valgt have fuldt fokus på veteranerne før og under løbet, men at donere økonomisk til DSGU. Økonomisk forventer vi at donere mere end nogensinde før. DSGU sørger for, at private såvel som offentlige støtteinitiativer til Ukraine lander bedst muligt - og så er formanden for DSGU selv dansk veteran”, forklarer Nimer Ziadmanesh.

 

I 2023 donerede Hærløbet mere end 100.000 kr. til lege- og læringsgrupper for ukrainske børn.

 

Hærløbet arrangeres af kadetterne på Hærens Officersskole. De får hjælp til den praktiske afvikling af løbet fra forskellige veteranorganisationer.

 

Både det almindelige motionsløb og Burden Run er udsolgt, men der er mulighed for at deltage i motionsløbet virtuelt. Det foregår via motionsappen Strava. Læs mere og tilmeldt dig det virtuelle løb her (eksternt link).

Tidsplan

16.00: Frederiksberg Slot åbner for udlevering af løbenummer/t-shirts
16.30: Livgardens Tambourkorps spiller, derefter taler
17.00: Fælles opvarmning
17.15: 10 km iværksættes
17.20: Burden Run iværksættes
18.00: 5 km iværksættes
18.45: Præmieoverrækkelse i Slotsgården
19.00: Kadetkælderen åbner
20.00: Grill & Garderobe lukker