Ukrainske soldater

Ukrainske soldater under uddannelse. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Træningsbidraget til støtte for Ukraine, Storbritannien

 

Regnvejret har taget over og gjort det en våd fornøjelse at gennemføre introduktionsøvelse. Dog bidrog vejret til at hovedformålet med øvelsen blev opnået; nemlig overlevelse i terrænet. Lektionen blev især aktuel, da alt var vådt, og det var svært at holde soldaten tør og varm.

 

De danske instruktører formåede trods omstændighederne at holde motivationen og humøret oppe hos de ukrainske rekrutter. De lune måltider med suppe og kaffe bidrog også positivt.

 

Det danske bidrag er nu godt i gang med uddannelsen af det nye hold af ukrainske rekrutter, og har undervist dem i grundlæggende skydestillinger, brug af våben og bevægelse i terræn. Der er et højt uddannelsesniveau på dette hold, hvilket betyder, at der bliver spurgt mere ind til lektionerne og at notesbøgerne bruges flittigt.

 

Danske soldater og instruktører hjælper med at fylde sandsække mellem lektioner.

Danske soldater og instruktører hjælper med at fylde sandsække mellem lektioner. Foto: Forsvaret

De nye kursister er initiativrige og instruktørerne har efterhånden fået så god erfaring, at de på en god måde kan styre rekrutterne gennem de meget intense dage.

 

Der bliver nu gennemført undervisning i Counter Explosive Ordnance (CEO) faget – på dansk også kendt som ammunitions- og minerydning. Det er et af de fag, som ukrainerne tager meget seriøst, da Ukraine er fyldt med miner og gamle granater.

 

De danske instruktører nyder dagene med rekrutterne, og der er så småt ved at komme lidt humor frem mellem danskerne og ukrainerne, så instruktørerne og rekrutterne kommer ind på livet af hinanden.

 

Støtte til Ukraine

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.

 

Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.

 

Danmark støtter ligeledes uddannelsen af ukrainske kampvognsbesætninger. Uddannelsen foregår i Tyskland.