Amerikansk og dansk samarbejde på dansk fregat.

Amerikansk og dansk samarbejde på dansk fregat. Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

På havnen i Korsør var der travlhed og koncentration i denne weekend, da både amerikanske og danske soldater arbejdede sammen om at få en stor missil-attrap hejst ombord på fregatten Peter Willemoes for at genlade krigsskibet med amerikanske hjælp.

 

Træning i ladning og genladning af den danske fregat Peter Willemoes er et vigtigt led i det gode og styrkede samarbejde med USA og den amerikanske flåde. Det konkrete formål er at træne håndtering af missiler på en dansk fregat, hvor betjeningspersonellet på land er amerikansk og om bord er det dansk personel.

 

”Samarbejdet og øvelsen med USA giver os en meget værdifuld viden om SM2-missilerne og arbejdet med at få dem ombord på vores krigsskibe,” siger orlogskaptajn John Ærø Hansen fra Søværnskommandoen. ”Når USA kan genlade vores skibe her i Danmark, så kan de også gøre det ude i verden. På den møde styrker vi vores evner til at operere langt fra Danmarks grænser.”

 

SM2-missilet er et ’medium range’ missil, som primært bruges til at bekæmpe luftmål, fly, droner og missiler, rettet mod individuelle skibe eller flådestyrker. Danmark er i gang med at indkøbe og indfase denne type missiler til Søværnets fregatter.

 

Genladning af SM2-attrap i Korsør

Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Logistik og støtte til NATO-allierede

SM-2 missilattrappen er tidligere på ugen blevet fløjet fra Spanien til Danmark. Og efter, at træningen var afsluttet blev den fragtet videre ud af Danmark igen med støtte fra blandt andet JMTO, som er Forsvarets transportsorganisation.

 

Ud over den praktiske træning styrker øvelsen også samarbejdet med USA og NATO-allierede om både opgaveløsninger og logistik.

 

”Ud over den konkrete træning med missilattrapperne på fregatten, så handler det også om, at vi skal kunne understøtte både amerikanske og andre NATO-allieredes logistiske bevægelser på bedst mulig vis, så deres træning og opgaver bliver gennemført sikkert og professionelt,” siger John Ærø Hansen fra Søværnskommandoens materiel-, logistik- og etablissementssektion. ”På den måde underbygger vi Danmarks position som en troværdig alliancepartner for NATO.”

 

Genladning af SM2 attrap i Korsør

Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret

Træningen med SM2-missilattrappen er en del af forberedelsen til årets helt store flådeøvelse, som hedder Baltic Operations – BALTOPS. Det er en amerikansk ledet øvelse, som har været afholdt siden 1972 - i primært Østersøen. I år bliver øvelsen gennemført i juni med udgangspunkt i den litauiske by Klaipeda.

 

BALTOPS er en unik mulighed for NATO til at styrke samarbejdsevnen gennem en række kombinerede taktiske manøvrer og scenarier, hvor tusindvis af besætningsmedlemmer på fly og skibe fra en stribe NATO-lande vil øve luftforsvar, maritim blokade, anti-ubådskrigsførelse samt rum- og amfibieoperationer i et værnfælles miljø.

 

Med øvelsen BALTOPS demonstrerer NATO, at i en uforudsigelig verden står forsvarsalliancen forenet for at værne om fred og stabilitet og forsvare østersølandenes suverænitet.

 

Danske og amerikanske søfolk i Korsør

Foto: Rebekka Gimm / Forsvaret