En af de ni soldater - premierløjtnant Mads - modtog senere Forsvarets Medalje for Fremragende Tjeneste. Han ses i midten. Til venstre er forsvarschef general Peter Bartram og til højre brigadegeneral Morten Danielsson.

En af de ni soldater - premierløjtnant Mads - modtog senere Forsvarets Medalje for Fremragende Tjeneste. Han ses i midten. Til venstre er forsvarschef general Peter Bartram og til højre brigadegeneral Morten Danielsson. Foto: Palle Hvirvelkær/Forsvaret.

Af Palle Hvirvelkær og Søren Lindhardt


DEL 2: Veluddannede helte, der tør tage kampen op


Da det hele var overstået, kørte Thorsten og hans kolleger som de sidste mod deres lejr. De kunne ikke komme direkte ind, for ambulancer og quad bikes med bårer kørte sårede i pendulfart frem og tilbage mellem helikopterlandingspladsen og lejrens medical centre. Der var konstant fem-seks helikoptere enten på landingspladsen eller i luften.

- Det var vildt, det der var sket. En af mine kammerater, ham som sad på taget, kom hen og klappede mig på skulderen og sagde, ’er du ok, sømand?’ Jeg så ned af mig selv, og jeg var rød af blod på mine knæ og hænder. Vi lavede et hurtigt eftersyn fra top til tå, men jeg var ikke selv blevet ramt, fortæller Thorsten.

Et par timer efter havde Thorsten og kollegerne for første gang lejlighed til at se hinanden i øjnene og tale om det, de lige havde oplevet ved et såkaldt after action review, hvor man taler tingene igennem og deler erfaringer med hinanden.

- Stemningen var høj på en måde, for vi vidste, at vi havde leveret en god indsats. Lige præcis den dag var vi helte. Vi gjorde noget for andre, vi reddede liv og førlighed, det er vel det, en helt gør? Grunden til at vi kunne være helte den dag, er jeg ikke i tvivl om. Det er den gode uddannelse, vi får hjemmefra og vores fantastiske, tør jeg godt sige, gode enkeltmandsfærdigheder. Det virker bare. Det ligger i kroppen, og man skal ikke tænke på alt muligt. Man handler bare, fortæller Thorsten.

- Jeg lærte meget om mig selv den dag. Jeg lærte, hvor jeg selv står, når tingene spidser til. Jeg tør tage kampen op, og det er noget, jeg kan sige på alle de danske soldaters vegne, som var med den dag.

”You danes did well yesterday”
Størstedelen af de danske soldater, der deltog i opgaven, kommer fra det Mobile Support Team opstillet af Opklaringsbataljonen på Bornholm. I dagene efter modtog de mange klap på skulderen, og adskillige udenlandske generaler lagde vejen forbi danskernes lejr for at takke for deres indsats. En canadier, en englænder og den amerikanske generalmajor, som senere indstillede de danske soldater til et Combat Action Badge, inviterede dem til ISAF-hovedkvarteret for at takke dem personligt.

- Den canadiske general sagde, at han nødigt ville møde danske soldater på Hans Ø ved Grønland. ’Now we have seen what you are capable of’, citerer Thorsten med et smil.

- En pensioneret amerikansk oberst fra sydstaterne, som nu som er civil, var med derude. Han kom hen til mig dagen efter og sagde; ’you know what, Thorsten? We are brothers in arms now, you and me’ og klappede mig på skulderen. ‘You danes did well yesterday.’

Generalmajor: I var med til at forpurre en katastrofe

Den 2. oktober fik fem af soldaterne et synligt bevis på amerikanernes påskønnelse. En af ISAF-missionens travleste generaler, den amerikanske generalmajor Kevin R. Wendel, havde sat mere end en time af til at møde de danske soldater. Han holdt en kort tale, inden han tildelte de involverede soldater det amerikanske Combat Action Badge. I sin tale roste generalmajor Wendel danskerne for deres indsats og takkede dem for at være med til at forpurre en af de største katastrofer i ISAF’s historie.

- Jeg er rigtig glad for, at et land som Amerika anerkender og påskønner vores indsats. Det betyder rigtigt meget. De var der, de så os i aktion, og de så, hvad vi gjorde. Jeg skylder dog at sige, at vores danske general Morten Danielsson var god til at tage sig af os efter hændelsen. Han inviterede os på morgenmad, så han kunne høre lidt om, hvad der var sket. Det er første gang nogensinde, jeg og de andre drenge er steget til et morgenbord med en stor krammer fra en general, smiler Thorsten.



Mange tommelfingre opad
I dag er Thorsten Lossin tilbageført til graden kaptajn, som han også var før udsendelsen til Kabul. Han arbejder med kompetenceudvikling af folk, som skal udsendes, i Hærstaben i Karup. Det var også i Hærstabens hovedkvarter, han fik sin anerkendelse og et Combat Action Badge ved en mindre højtidelighed den 7. november. Om kort tid skal han fortælle sin historie på et nyt kursus, som netop handler om ”insider threats”, og hvorfor man ikke må sænke paraderne på missioner som den i Afghanistan.

- I et land som Afghanistan vil der vil altid være nogen, som ikke vil os det godt. Nogen man ikke kan stole på. Omvendt så handler missionen om at opbygge gensidig tillid til hinanden. Vores samarbejdspartnere i Afghanistan løser en stor sikkerhedsopgave, og det er vigtigt, at vi møder hinanden i øjenhøjde. Men hvis vi tager våbnene fra dem, hver gang vi er i nærheden, hvad nytter de så? Heldigvis er det kun et fåtal, som vil os til livs, vi får mange tommelfingre opad, og de fleste trækker i samme retning som os. Men det er de få, som gør det vanskeligt for os at operere og støtte det afghanske folk, og derfor vi bruger rigtigt mange ressourcer på egen beskyttelse, når vi er ude. Det er det som er forskellen på os og mange andre velmenende organisationer, siger Thorsten.


Combat Action Badge.

Combat Action Badge. Foto: Søren Lindhardt/Forsvaret.

 

Læs første del af artiklen om insiderangrebet herunder.







Combat Action Badge

Anvendes i den amerikanske hær som anerkendelse af soldater, som personligt har været i kamp.

Badgen blev indført i 2005 for at kunne hædre soldater fra alle tjenestegrene i den globale krig mod terror. Derved var det nu muligt for alle grene af den amerikanske hær at modtage en anerkendelse, hvor det tidligere kun var muligt for infanteriet og sanitetsenheder.

Badgen består af en bajonet og en håndgranat, som symboliserer aktiv indsættelse mod en modstander. Egekransen symboliserer styrke og loyalitet.