Foto taget i forbindelse med Beredskabsstyrelsens indsats i Banda Aceh i Indonesien efter tsunamien.

Foto taget i forbindelse med Beredskabsstyrelsens indsats i Banda Aceh i Indonesien efter tsunamien. Forsvaret.

2. juledag 2004 ramte en tsunami i alt 14 lande omkring Det Indiske Ocean. Den var opstået som en følge af et kraftigt jordskælv i havet ud for den indonesiske ø Sumatra, der målte hele 9,1 på Richter-skalaen. Provinsen Aceh i Indonesien rammes først af en bølge, der er cirka 35 meter høj – og efterfølgende af syv andre store bølger. Halvanden time senere bliver Thailand og Myanmar ramt med en ti meter høj bølge.

Indsatsen for at begrænse følgerne af tsunamien i de ramte lande strakte sig langt ind i 2005. Forsvarets og Beredskabsstyrelsens samlede engagement i udgjorde næsten 100 personer fordelt i Sri Lanka, Indonesien, Thailand og Malaysia. De sidste medarbejdere fra Beredskabsstyrelsens mobile hospital vendte først hjem i april 2005.

Forsvaret og Beredskabsstyrelsen deltog i såvel borgerserviceindsatsen - det vil sige den samlede danske indsats rettet mod de nødstedte danskere i katastrofeområdet - som i nødhjælpsindsatsen, altså indsatsen for at bringe nødhjælp til de lokale befolkninger, der var ramt af katastrofen.

Forsvaret sendte et C-130J Hercules transportfly til Thailand. Flyet blev anvendt til transport af strandede turister fra Phuket til Bangkok. Senere indgik flyet i FN’s luftbro for nødhjælp mellem Malaysia og Indonesien. Forsvaret udsendte også en række krisepsykologer til Thailand i forbindelse med borgerserviceindsatsen.

 • Områder

  • Indonesien
  • Thailand
 • Ramme

  FN
 • Tidsinterval

  2005 - 2005
 • Aktuel

  Nej