Muzzafarabadvejen i Kashmir efter jordskælvet 8. oktober 2005.

Muzzafarabadvejen i Kashmir efter jordskælvet 8. oktober 2005. Foto: Kasper Damsøe/Forsvaret.

Et jordskælv målt til 7,6 på richterskalaen rystede Pakistan den 8. oktober 2005 og lagde byer i grus på tværs af især Kashmir-regionen. Over 70.000 mennesker omkom i forbindelse med jordskælvet.

Forsvarets indsats til det efterfølgende nødhjælpsarbejde i Pakistan omfattede et C-130J Hercules-transportfly, der indgik i NATOs luftbro til transport af nødhjælp, samt et civilt chartret transportskib tilmeldt NATOs indsatsstyrke. Skibet transporterede italienske ingeniørsoldater til Pakistan, hvor disse deltog i NATOs udvidede hjælpeindsats.

Endnu et bidrag fra Forsvaret til jordskælvsofrene kom i form af 5000 soveposer og liggeunderlag, der var i overskud efter nedlæggelsen af det nationale mobiliseringsforsvar. Beslutningen om at donere disse blev taget efter hasteanmodninger fra FN i løbet af oktober måned 2005 om støtte i form af tæpper og vintertelte.

Beredskabsstyrelsen bidrog endvidere med et krisekoordinationscenter til Kashmir. Centret fungerede som base for cirka 60 FN-nødhjælpsarbejdere ved byen Battgram. Centret var udsendt via IHP-samarbejdet (International Humanitarian Partnership), som er et humanitært samarbejde mellem en række statslige beredskabsorganisationer i Europa. Bidraget inkluderede udsendelse af 11 personer til drift af lejren.

 • Områder

  Pakistan
 • Ramme

  NATO
 • Tidsinterval

  2005 - 2005
 • Aktuel

  Nej