Patrulje i green zone nedenfor FOB Sandford.

Patrulje i green zone nedenfor FOB Sandford. Foto: Christian Reinhold / Forsvaret

Hold 4 er et transformationshold, hvor kontingentet gradvist bliver opbygget til en bataljon - en kampgruppe som kan indsættes i eget ansvarsområde i den centrale del af Helmand.

Den 19. oktober 2007 overtager oberst Kim Kristensen således kommandoen over Battle Group Center med soldater fra Danmark, England, Estland og Tjekkiet. DANCON Hold 4 har udgangspunkt i Panserinfanteribataljonen ved Den Kongelige Livgarde. Gradvist opbygges bataljonen, således at Stabskompagniet og Panserinfanterikompagniet i oktober 2007 får følgeskab af Spejdereskadronen fra Gardehusarregimentet og en kampvognsdeling fra Jydske Dragonregiment.

Hold 4 deltager i meget hårde kampe mod Taliban i Upper Gereshk Valley.  I alt mister fem danske soldater livet, og lige så mange såres.

I Upper Gereshk Valley er det formålet dels at holde Taliban væk fra Gereshk by, dels at fjerne Taliban komplet fra Upper Gereshk Valley. Målet er at igangsætte den civile udvikling, så snart Taliban er fjernet.

På grund af kampene er Hold 4 de første, der får tildelt kampvognsdelingen, som hurtigt viser sig at være en yderst effektiv støtte til infanteristerne. Det konstante offensive pres bevirker, at Taliban i januar 2008 flygter fra Upper Gereshk Valley. Selvom de senere vender tilbage med formindsket styrke og især benytter improviserede sprængladninger, kan danskerne sætte gang i flere større CIMIC-projekter, blandt andet i tæt samarbejde med det danske udenrigsministerium.

Panserinfanterikompagniet fra Den Kongelige Livgarde indsættes den 19. september 2007 under operation Palk Wahel, hvor målet lykkedes ved indtagelse og oprettelse af FOB Armadillo.

17. august 2007 - 14. februar 2008

Chef: Oberst Kim Kristensen

 

Styrkebidrag: 550 mand

 

Opstillende enhed: Panserinfanteribataljonen ved Den Kongelige Livgarde

 

Stabens placering: Camp Bastion

 

Faldne: 5

Mikkel Keil Sørensen, 26/9/2007

Thorbjørn Ole Reese. 26/9/2007

Anders J.S. Storrud, 16/10/2007

Casper Alexander Cramer, 29/11/2007

Mark Visholm, 29/11/2007

 

Antal sårede: 5

Sidst opdateret 3. august, 2020 - Kl. 11.24