Repræsentant fra UNAMA mødes med politichefen i Afghanistans Kunar-provins, der ligger i den østlige del af landet i oktober 2013.

Repræsentant fra UNAMA mødes med politichefen i Afghanistans Kunar-provins, der ligger i den østlige del af landet i oktober 2013. UN Photo/Fardin Waezi.

UNAMA står for United Nations Assistance Mission in Afghanistan. UNAMA er en politisk mission, som FNs afdeling for fredsbevarende missioner styrer og støtter. Missionen har to hovedfokusområder: politiske affærer og udvikling samt humanitære emner.

Missionen blev oprindeligt etableret i 2002 for at assistere den afghanske regering og det afghanske folk med at etablere de rette betingelser for fred og udvikling i Afghanistan. Missionens mandat er løbende blevet fornyet og tilpasset situationen i Afghanistan.

Det er UNAMAs opgave at koordinere og lede den internationale civile indsats i Afghanistan, der skal lede frem til, at den afghanske regering kan tage det fulde ansvar for alle statsopgaver i landet, herunder sikkerheden.

Danmark har bidraget til missionen siden 2003 med en fast militærrådgiver. Samtidig har Danmark også haft posten som chefmilitærrådgiver, en stilling der går på skift mellem de lande, der stiller militærrådgivere til missionen. I 2016 stoppede Danmark med at udsende militære rådgivere til missionen.

 • Områder

  Afghanistan
 • Ramme

  FN
 • Tidsinterval

  2003 - 2016
 • Aktuel

  Nej

UNAMA

Antal udsendelser: 24*

* Dette tal tager ikke højde for, at nogle soldater kan have været af sted flere gange. Der er derfor tale om antallet af udsendelser, ikke udsendte.