[Oprindeligt publiceret af Den Kongelige Livgarde]

Et maleri med meget høj affektionsværdi for Den Kongelige Livgarde er sat til auktion hos Bruun Rasmussen auktioner.

Det drejer sig om værket "Kongens Fødselsdag. Vagtparaden i Galla trækker op gennem Østergade". Det er malet af kunstneren Paul Fischer i 1925. På maleriet, der måler 150 cm x 150 cm, ser man vagtparaden i rød galla på et Dannebrogssmykket Strøget i anledning af kong Christian 10.'s fødselsdag den 26. september. Forrest går stabstambour Løvgreen. Til højre for paraden ses musikdirigenten Dyvig. Og ude til venstre ved stigen står Paul Fischer selv og i forgrunden konen Musse og datteren Inge.

Paul Fischers maleri "Kongens fødselsdag. Vagtparaden i galla trækker op gennem Østergarde" fra 1925.

"Der er tale om et nærmest ikonisk maleri med meget høj affektions- og kulturhistorisk værdi for Den Kongelige Livgarde", udtaler Eric Lerdrup Bourgois, Historisk leder ved Den Kongelige Livgarde og ansvarlig for Livgardens Historiske Samling. Og han tilføjer: "Jeg har ofte set kopier af maleriet, men det er første gang, at jeg ser originalen - og så udbudt til salg! Jeg frygter, at maleriet vil ende på udenlandske hænder og derfor være tabt for os - Livgarden - og for den danske offentlighed".

Ifølge Livgardens Historiske leder burde maleriet erhverves til og registreres i Livgardens Historiske Samling, hvor det vil være sikret for eftertiden - i Danmark - og ikke mindst vil kunne stilles til rådighed for offentligheden - samt ikke mindst kunne indgå i Den Kongelige Livgardes daglige formidling af enhedens historiske virker - med den i maleriet klare reference til københavnerhistorie.

- Da Livgardens Historiske Samling ikke har midlerne til at erhverve maleriet, håber jeg derfor virkelig meget på, at der måtte være en gavmild fond eller måske en privatperson eller privat virksomhed, som vil være med til at sikre, at Paul Fischers maleri havner det rette sted - nemlig i Livgardens Historiske Samling, udtaler Eric Lerdrup Bourguis.

Paul Fischers maleri er vurderet til mellem 1,5 til 2,0 mio. kr. og auktionen afholdes den 19. september kl 15.55.

Eric Lerdrup Bourgois, Livgardens Historiske leder, kan kontaktes på mobil 50 55 72 78 eller pr. mail: lg-hist01@mil.dk

Link til auktionen:
https://bruun-rasmussen.dk/m/lots/188A4AA7DC23?q=livgarde#image_1