[Oprindeligt publiceret af Den Kongelige Livgarde]

På Flagdagen for Danmarks Udsendte samledes alle bataljoner ved Mindestenen for Faldne Gardere siden 1948 tidligt om morgenen.

Tekst og foto: Thomas Helbro Reimann, presseofficer

"Siden 1948 har vi haft soldater i Israel, Gaze, Congo, Cypern, Jugoslavien, Irak og Afghanistan samt mange andre steder. Mere end 60.000 soldater har været udsendt og indtil 2009 var der ingen offentlig hæder og anerkendelse."

Sådan indledte oberst Mads Rahbek mindeceremonien på Garderkasernen i Høvelte, hvor alle bataljoner var stillet til en kortvarig parade for at mindes Livgardens faldne soldater siden 1948.


Oberst Mads Rahbek og Regimentschefsergent Lars Risdahl ankommer til ceremonien.

"De udsendte bringer et offer ved at forlade de vante og trygge omgivelser for at drage ud i verden og gøre en forskel. For nogen er det eventyrlyst, for andre er det et ønske om at skabe bedre forhold for andre mennesker" sagde oberst Mads Rahbek i talen og fortsatte:
"De udsendte løber også en risiko for at blive skadet på sjæl og legeme. Vi har fået dræbt og såret soldater i de forskellige missioner og det vil også ske i fremtiden. De soldater, som ikke kommer tilbage, fortjener at blive æret og mindet!"


Oberst Mads Rahbek under talen til soldaterne.

"Her ved Den Kongelige Livgarde har vi vores eget monument for Livgardens 17 faldne i internationale operationer og en mindevæg med de såredes navne. Monumentet er en søjle, så der er ingen for- eller bagside, og der er ikke en ledig plads til den næste, som hvis navnene stod på række" sagde oberst Mads Rahbek i slutningen af talen.

Inden navnene på de faldne blev læst op, kransen lagt og Danmarks Sidste Honnør blev spillet sluttede oberst Mads Rahbek af med ordene:
"Vi skylder at hædre dem og alle dem, der har været udsendt på sådan en flagdag. Mange af os har kollegaer og kammerater, som er blevet såret, skadet eller dræbt. Dem mindes vi under paraden i dag".


De tre bataljoner under oberst Mads Rahbeks tale.

På vores facebookside kan du se flere billeder samt en kort video om ceremonien i morges.