[Oprindeligt publiceret af Den Kongelige Livgarde]

Repræsentanter fra Den Kongelige Livgarde har været i Sydfrankrig 3.-4. juli for at erhverve og hjemhente artefakter med relation til prins Aage.

Tekst og fotos: Thomas H. Reimann, presseofficer

Det drejer sig om et maleri af prins Aage som rekrut ved Livgarden og om prinsens Livgarde-officers-bronze-statuette. 

Erhvervelsen er mulig takket være Livgardens Historiske Samlings Venner, samt donationer fra Augustinus Fonden og Konsul George Jorck og hustru Emma Jorcks Fond.Maleri og statuette vel ankommet til Livgardens Historiske Samling.
Foto: Eric Lerdrup Bourgois


Historisk leder ved Den Kongelige Livgarde, Eric Lerdrup Bourgois, udtaler i den anledning: ”Det er et meget, meget stort scoop, at det lykkedes at kunne erhverve og hjembringe maleriet og bronzestatuetten med relation til prins Aage. Prinsen er nemlig en af de helt store personligheder, der har gjort tjeneste ved Livgarden og i Fremmedlegionen”.


Fra venstre samleren Remi, der overrækker maleriet af Prins Aage til Eric Lerdrup Boirgois, leder af Livgardens Historiske Samling.

Og Eric Lerdrup Bourgois uddyber: ”Den Kongelige Livgarde kærer sig særligt om vor kulturarv og derfor er det det helt rigtige, at prins Aage artefakterne vender tilbage i Livgarde-regi”.

Prins Aage, der gjorde tjeneste ved Den Kongelig Livgarde i perioden 1907-1922, er en af Den Franske Fremmedlegions helt store historiske personligheder. Efter Livgarden fortsatte prinsen sin militære karriere i Fremmedlegionen - fra 1923 og frem til hans død i 1940.


Prins Aage, til venstre, i samtale med en fransk kollega fra Fremmedlegionen.

Prins Aage udmærkede sig adskillige gange i fransk tjeneste og det forhold, at Fremmedlegionen har begravet ham hele tre gange, vidner om hans helt særlige betydning for Legionen.Genbegravelsen af Prins Aage i 1947, Sidi Bel Abbés, Algeriet.

Prins Aage artefakterne vil - fra lørdag den 6. juli - være udstillet i Livgardens Museum på Livgardens Kaserne, Gothersgade 100, 1123 København K. Museet er åbent for offentligheden lørdage og søndage fra kl. 11.30-15.00. Der er gratis adgang men husk venligst billede-ID.