Dansk F-16 over Island i 2018

Et dansk F-16 fly over Island ved den seneste IPPN-mission i 2018. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Danske kampfly og piloter og andet personel fra Flyvevåbnet er i perioder med til at håndhæve Islands suverænitet i luftrummet over øen.

 

Opgaven med at håndhæve Islands suverænitet i luftrummet varetages af NATO, fordi Island ikke selv har et flyvevåben. NATOs medlemsstater skiftes til at stille med fly og det nødvendige personel til løsning af opgaven. NATO har udført den såkaldte Air Policing over Island siden 2009. I NATO sprog kaldes operationen Iceland Peacetime Preparedness Needs (IPPN).

 

Danske F-16 kampfly var blandt de første til at løse NATO’s air policing opgaver i luftrummet over Island tilbage i 2009, og Danmark har også løst opgaven i 2010, 2015 og 2018 og i 2022.

 

Opgaven med at hævde Islands suverænitet svarer til den, de danske F-16 fly løser i det danske afvisningsberedskab. Flyene patruljerer over Island, de kan med kort varsel indsættes, hvis fly fra fremmede nationer eller blot ikke identificere fly nærmer sig Islands luftrum.

 

NATO-alliancens suverænitetshævdelse over Island er gennem samarbejdet mellem medlemsstaterne også med til at styrke robustheden i alliancens forsvarsposition og udbrede NATO’s kerneprincip om kollektivt forsvar. Den træning flyene opnår gennem løsning af opgaven er afgørende for at sikre, at NATO’s luftforsvar er velforberedt.

 

De danske bidrag omfatter almindeligvis ud over fly, piloter og jordpersonel fra Fighter Wing Skrydstrup også såkaldte weapons control teams fra Air Control Wing. 

 • Områder

  Island
 • Ramme

  NATO
 • Tidsinterval

  Fra 2009
 • Aktuel

  Nej

Fakta

Danmarks bidrager til NATOs suverænitetshævdelse over Island fra midten af august til midten af september 2022.

 

Det danske bidrag består af fire F-16 kampfly og op til ca. 60 soldater.