ESSN fra vandet

Arkivfoto af fregatten Esbern Snare i Guinea-bugten. Foto: Anders V. Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Korrektion: Forsvaret har den 2. december udsendt en rettelse af antallet af standsede pirater fra otte til ni. Læs mere.

 

Onsdag den 24. november reagerede fregatten Esbern Snares besætning på efterretninger om forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet satte i den retning og sendte skibets Seahawk-helikopter i forvejen for at observere.

 

Helikopterens besætning fandt ud på eftermiddagen i et område med en række handelsskibe en hurtigtgående motorbåd med otte mistænkelige mænd ombord. Ombord på skibet kunne helikopterens besætning se en række af de redskaber, man forbinder med pirateri, herunder stiger.

 

Ingen reaktion

Esbern Snare var hen under aftenen tæt nok på til at sende Frømandskorpset af sted i deres hurtiggående RHIB-både for at gå ombord i piratskibet.

 

Esbern Snare kaldte piraterne op for at bringe dem til standsning, så de danske soldater kunne komme ombord. Da piraterne ikke reagerede, afgav de danske styrker varselsskud jf. deres beføjelser. Piraterne åbnede derefter ild direkte mod de danske soldater. De danske soldater reagerede herefter i selvforsvar og besvarede ilden fra piraterne.

 

Der fulgte en kort ildkamp. Ingen danske soldater kom til skade, men fem pirater blev ramt. Fire af piraterne afgik ved døden. En blev såret.

 

Tilbageholdte ombord

Efter ildkampen sank piratskibet. De otte pirater er blevet taget ombord på fregatten Esbern Snare, hvor den ene sårede blev behandlet for sine skader.

 

Den tværministerielle arbejdsgruppe vil håndtere, hvad der skal ske med piraterne.