Ærmemærke, der viser NATO Mission Iraks logo og slogan.

Danmark står i spidsen for NATOs mission i Irak. Foto: Forsvaret

Af: Forsvarskommandoen

 

I Bagdad blev overdragelsen af kommandoen til de nye soldater den 1. december markeret med taler fra afgående og tiltrædende chef, fra Senior National Representitive og fra chefen for hele NMI-missionen – den danske generalløjtnant Michael Lollesgaard.

 

Fælles for talerne var, at de fremhævede afgående holds professionalisme, og at holdet i de sidste seks måneder har været forskånet for angreb og større uheld under opgaveløsningen i byen.

 

[]-NMI_FSVDK_0K7A3844 (1)-2021-[ARTIKEL].jpg

Michael Lollesgaard er chef for NATOs mission i Irak, der hedder NMI. Her holder han tale for de danske soldater, der netop har overtaget kommandoen over missionen. Foto: Forsvaret

Slesvigske Fodregiment opstiller

Det nye hold er opstillet af XIII Bataljon fra Slesvigske Fodregiment. Flere af talerne mindede om, hvordan man gebærder sig i missionen og begår sig i et multinationalt miljø, idet missionen består af bidragsydere fra 27 forskellige lande – blandt andet Spanien, Storbritannien, Polen, USA og Frankrig.

 

Siden december 2020 har Danmark både ledet NATOs rådgivningsmission i Irak, NMI, samt bidraget til den internationale koalition, der siden 2014 har hjulpet Irak i kampen mod ISIL. Aktuelt er det danske bidrag på op imod 140 soldater plus et helikopterbidrag på cirka 70 soldater.

 

[]-NMI_FSVDK_0K7A3791-2021-[ARTIKEL].jpg

Soldater fra Slesvigske Fodregiment overtager kommandoen over NATO Mission Iraq. Foto: Forsvaret

Det er dog ikke alle fra hold 2, der er returneret til Danmark. En del af holdet er stadig i missionen, idet kontingentet fra Litauen er blevet forsinket grundet problemer med udstedelse af visum. Soldaterne fra hold 2 er dog sat til at komme hjem før jul.