Foto: HELDET/Forsvaret

Besætningen koordinerer kort før afgang af dansk EH101-helikopter fra Al Assad Air Base. Foto: Forsvaret.

Af Forsvarskommandoen


Gulf of Guinea-missionen – Guineabugten ud for det vestlige Afrika

Esbern Snare anløb i starten af ugen Tema i Ghana for blandt andet at bunkre brændstof og tage friske forsyninger af mad og reservedele ombord.  Samtidigt blev det muligt for besætningen af komme i land, og det var muligt at bevæge sig rundt inden for det afspærrede kajområde.  Der blev fortaget udskiftning af en del af de eksterne besætningsbidrag, og i den forbindelse kom blandt andet et nyt hold læger og en ny helikoptergruppe ombord.

I Tema blev den sårede formodede pirat, der havde været indlagt på fregattens hospital siden træfningen 24. november, overført til et lokalt ghanesisk hospital, hvor han fortsat modtager medicinsk behandling.

Den filippinske sømand, der var blevet såret under piratoverfaldet på containerskibet TONSBERG tidligere på måneden, blev ved ankomst Tema overdraget til repræsentanter fra det filippinske konsulat. Sømanden var ligeledes blevet opereret og tilset af det danske lægeteam ombord.

Efter afsejling fra Tema fortsatte Esbern Snare patruljeringen i operationsområdet, hvor juleaften blev fejret til søs. Juledag blev der afholdt skydeøvelser med fregattens 127 millimeter og 35 millimeter artilleri.

 

Julepynt

Der var også plads til fejring af julen ombord på Esbern Snare. Foto: Esbern Snare/Forsvaret

 

NATO Mission Iraq, træningsbidraget – Bagdad, Irak

Det multinationale sikrings- og eskortekompagni har i den seneste uge gennemført færre opgaver, fordi missionens rådgivere har afholdt færre møder op til jul, hvor mange afholder orlov.

Temperatuen fortsætter med at dale i missionsområdet, og morgentemperaturerne minder mest af alt om en frisk forårsmorgen i Danmark men stiger dog væsentligt i løbet af dagen.

Juleaften blev for de danske soldaters vedkommende fejret i to overordnede bobler af hensyn til at begrænse smitte med Covid-19, da der er smitte i dele af missionen. Men der blev gennemført gudstjeneste, middag med mere, og personalet i lejrens cafeteria havde forsøgt sig med at lave ris á la mande efter dansk opskrift.

 

Julepynt

Dansk stemning i Irak juleaften. Foto: NMI/Forsvaret

 


NATO Mission Iraq, helikopterbidraget – Al Assad-luftbasen, Irak

I den seneste uge har helikopterbidraget gennemført tre flyvninger. Alle flyvninger blev gennemført i samarbejde med den spanske Task Force TORO med destination til Bagdad. To planlagte flyvninger har måttet udskydes grundet dårlige vejrforhold.

Der er på de tre missioner blevet flyttet 22 personer og 3513 kg gods med en sammenlagt flyvetid på 11 timer og 25 minutter.

 


Air Surveillance and Control Unit, OIR – Shaw Air Force base, South Carolina, USA

De danske radaroperatører tilknyttet 727th Expeditionary Air Control Squadron (EACS) på Shaw Air Force Base i South Carolina bemander fortsat positioner i det amerikanske control- og varslingscenter med callsign ‘KINGPIN’. Herfra koordineres og kontrolleres flymissioner i rammen af Operation Inherent Resolve i Mellemøsten.

 

Mellem vagter og øvrig tjeneste blev der tid til, at det danske bidrag den 24. december kunne fejre jul sammen som hold. De første tilfælde af covid-19 blandt amerikanske operatører har dog lagt en dæmper på julestemningen, og der forberedes nu yderligere tiltag for at imødegå smitte blandt personellet.

 

Der er endnu ingen konstaterede tilfælde af covid-19 blandt danskerne på basen. Alle danskere tilbydes desuden en booster-vaccine på basens infirmeri.

Fakta

Danmark bidrager til to internationale operationer, der sigter imod at styrke den irakiske regering og de irakiske sikkerhedsinstitutioner og at bekæmpe ISIL.

 

Danmark leder frem til maj 2022 NATOs rådgivningsmission i Irak (NMI) og bidrager blandt andet til missionen med to transporthelikoptere. 

 

Danmark bidrager også fortsat til Operation Inherent Resolve, der støtter kampen mod ISIL. Danmark bidrager aktuelt med kontrol- og varslingsoperatører. Bidraget er placeret på Shaw Air Force basen i staten South Carolina i USA.

Forsvaret har fra november 2021 til april 2022 udsendt et skibsbidrag til Guineabugten for at forbedre sikkerheden til søs i internationalt farvand og imødegå piratangreb. 

 

Skibsbidraget består af fregatten Esbern Snare med tilhørende helikopter, specialoperationsstyrker og militærpoliti. Bidrager omfatter op til ca. 175 personer.