Danske soldater på øvelse i Estland.

Danske soldater på øvelse i Estland. Foto: Nikolaj Thide / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

De danske soldater i Estland er efterhånden godt øvet i at træne sammen med deres britiske, franske og estiske kollegaer.  I disse dage gennemføres den største øvelse i nyere tid i Estland, øvelsen Hedgehog.

 

Øvelsen er Estlands største beredskabsøvelse med over 15.600 deltagende soldater, hvor omkring halvdelen kommer fra den estiske reservestyrke, 2.500 værnepligtige og 2.000 soldater fra den stående estiske hær samt ca. 4.500 soldater fra NATO og allierede.  

 

Danskerne indgår i øvelsen som en den af den britiskledede eFP Battlegroup. Kampgruppens opgave er at agerer fjender over for de estiske styrker, der er samlet i den sydlige del af Estland, hvor denne del af øvelsen gennemføres i perioden fra den 21. til 26 maj. Øvelse Hedgehog omfatter endvidere skarpskydninger i øvelsesterrænet omkring Tapa og en stor amerikansk landsætning på øen Saaramaa.

 

Danske soldater på øvelse i de estiske skove.

Foto: Nikolaj Thide / Forsvaret

Vikingkompagniet går i beredskabsområde søndag, hvorefter kompagniet får til opgave at sikre flanke imod syd, imens kampgruppen gennemfører angreb imod to angrebsmål. Herefter skal Vikingkompagniet forskyde til opmarchområde med henblik på at forberede og gennemføre nyt angreb sammen med enheder af kampgruppen.

 

Siden marts 2022 har Danmark bidraget med omkring 200 soldater til NATOs mission i Estland, der hedder ’enhanced Forward Presence – eFP’. Eller NATOs fremskudte tilstedeværelse i Estland.

 

Danmark har bidraget til missionen i flere omgang siden 2017, hvor vores soldater har indgået i NATOs multinationale styrke på omkring 4.500 soldater i Polen og de baltiske lande.

 

Danske soldater og køretøjer deltager i øvelse i Estland

Foto: Nikolaj Thide / Forsvaret

Formålet med øvelsen er, at Estland får trænet sine reservestyrker sammen med både Estlands stående styrker og med NATO-styrkerne, der befinder sig i Estland. Sammenlagt vil der deltage over 4.000 internationale styrker fra diverse NATO- og nabo-lande.

 

Hedgehog-øvelsen finder sted samtidig med den store amerikanskledede øvelse 'DEFENDER-Europe 22'. Øvelsen finder sted i ni lande i Europa – her i blandt også i Danmark, hvor Forsvaret og US Army Europe gennemfører en fælles øvelse på Bornholm. I Polen deltager danske soldater og kampvogne fra Jydske Dragonregiment og 2. Brigade.

 

Læs mere om DEFENDER 22 øvelsen her.