Fregatten Esbern Snare sejler side om side med stort Mærsk-containerskib.

Fregatten Esbern Snare sejler side om side med stort Mærsk-containerskib. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

I forbindelse med patrulje i danske farvande har fregatten Esbern Snare gennemført en boardingøvelse med Maersks Triple E containerskib Marseille Marsk, som var på vej til Gdansk i Polen.

 

Fregatten har sit eget boardinghold ombord, som består af et antal besætningsmedlemmer, der har fået en særlig uddannelse, som gør dem i stand til at gennemføre boardingoperationer. En boarding gennemføres typisk, hvis der opstår behov for at inspicere last, mandskab eller papirer på et handelsskib, som følge af rutinekontrol eller som af en eller anden grund er under mistanke. I dette tilfælde var der dog ikke tale om et skib under mistanke, men derimod et skib fra den store danske handelsflåde, som velvilligt stillede sig til rådighed for en øvelse.

 

Boardinhold fra Esbern Snare på vej ombord på Mærks-skibet.

Boardinghold fra Esbern Snare på vej ombord på Mærks-skibet. Foto: Forsvaret

Fregatten Esbern Snare patruljerede tidligere på året i Guineabugten, men blev kaldt hjem for at indgå i et skærpet NATO-beredskab og samt afløse fregatten Niels Juel med opgaveløsningen i dansk nærområde. Nu sejler Esbern Snare på syv dages beredskab til NATOs reaktionsstyrke.

 

”Søværnets skibe skal kunne gennemføre kontrol og inspektion af handelsskibe i en række forskellige operationstyper. Dette fik fregatten Esbern Snare muligheden for at træne under patrulje i de danske farvande. Det viser Søværnets forskellige evner til at kontrollere de danske farvande og skibe i området,” siger chefen for fregatten Esbern Snare, kommandørkaptajn Paw Møller

 

I forbindelse med øvelsen fik fregattens boardinghold også lejlighed til at hilse på de danske søfolk ombord på Marseille Maersk. Den danske handelsflåde hører til blandt de største i verden og det er skibe og besætninger, der bidrager til, at vi i Danmark kan få varer fra hele verden.

 

Øvelsen markerede derfor også et møde mellem Søværnet, der sikrer Danmarks interesser fra havet og den danske handelsflåde, der netop udgør en væsentlig del af de danske interesser.

Fakta Esbern Snare:

  • Esbern Snare blev kaldt hjem fra Operation Meridian i Guineabugten for dels at indgå i et skærpet NATO-beredskab og dels afløse fregatten Niels Juel med opgaveløsningen i dansk nærområde.
  • Fregatten er nu på syv dages beredskab til NATOs reaktionsstyrker  
  • Fregatten viser tilstedeværelse i dansk nærområde og vedligeholder samtidigt vort træningsniveau.