Forsvaret styrker beredskabet

Forsvaret har på grund af situationen i Ukraine gjort ekstra enheder klar og sat en kampbataljon på hurtigt beredskab, så der kan reageres hurtigt, hvis situationen kræver det.

Den sikkerhedspolitiske situation i Europa er alvorligt udfordret af Ruslands omfattende troppeopbygning og militære angreb mod Ukraine. Situationen har udviklet sig til en krise med potentielt store konsekvenser ikke alene for Ukraine, men også for NATO og Kongeriget Danmarks sikkerhed.

 

Forsvaret har som følge af situationen skærpet beredskabet og stillet ekstra enheder til rådighed for NATO.

 

Forsvaret bidrager til NATOs forsvarsplaner for Letland ved at indsætte en kampbataljon med understøttende kapaciteter i Letland fra maj 2022. 

 

Kampbataljonen er opstillet af 1. Brigade og er sammensat af en hovedstyrke fra Gardehusarregimentet med støtteenheder fra Artilleriregimentet, Føringsstøtteregimentet og Trænregimentet. I beredskabet indgår også blandt andet et nationalt støtteelement og et bidrag fra militærpolitiet samt kompagnier fra Estland og Litauen. 

 

Kampbataljonen omfatter omkring 800 soldater. 

 

En fregat bidrager til øget overvågning af danske farvande og Østersøen samt støtte til transportopgaver.

 

Forsvaret har yderligere styrket det nationale afvisningsberedskab ved at etablere et fremskudt afvisningsberedskab med to F-16 kampfly på Bornholm.

 

Det skærpede beredskab sker ikke, fordi der for nuværende er en øget trussel mod Danmark. Men Forsvaret styrker sine militære muligheder for at kunne reagere hurtigere, hvis situationen kræver det.

 

IKK fra Gardehusarregimentet på øvelse i Oksbøl

En infanterikampkøretøj fra en af de enheder, der indgår i NATO-beredskabet, under træning i Brikby i Oksbøl. Foto: Tue Skals / Forsvaret

Læs om det skærpede danske beredskab og om NATO beredskabet NATO Readiness Initiative herunder. 

NATO Readiness Initiative

En kampbataljonen fra 1. Brigade er tilmeldt NATO Readiness Initiative, der skal øge beredskabet hos de eksisterende nationale styrker. Initiativet er et svar på ændringerne i det sikkerhedspolitiske landskab siden 2014, særligt Ruslands aggressive adfærd og ustabiliteten i Europas sydlige nærområder.

NATO flag på danske skib i SNMG.

Danske soldater indgår i NATOs beredskaber og er med til at styrke alliancens afskrækkelsesprofil. 

Enheder i det skærpede beredskab

En række enheder fra både Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet indgår i det skærpede beredskab. Læs mere om enhederne herunder.