Fennec i luften

Fennec-helikopter på vej på international mission (Arkivfoto). Simon Elbeck / Forsvaret

Midt i juli blev en dansk Fennec-helikopter fragtet fra Flyvestation Karup til den spanske base Naval Base Rota. Herfra skal den de næste tre måneder løse forskellige opgaver for Det Europæiske Agentur for Grænse og Kystbevogtning, Frontex.

 

Hovedopgaverne for helikopterbidraget bliver at detektere, identificere og rapportere om illegal migration og grænseoverskridende kriminalitet i det udpegede operationsområde. Opgaverne bliver gennemført for at assistere den spanske kystvagt og det er Spanien, der leder og koordinerer missionen i operationsområdet.

 

Derudover kan det danske helikopterbidrag assistere ved eftersøgnings- og redningsoperationer i området ved behov.

 

Forsvaret støtter Frontex


Forsvaret har siden 2015 flere gang stillet skibe, fly og helikoptere til rådighed for Frontex i flere medlemslande. Blandt andet har overvågningsfly og patruljebåde patruljeret og personel på jorden medvirket til registrering af migranter i Middelhavsområdet.

 

I april blev en lignende Fennec-helikopter udsendt til Slovakiet, hvor den skulle overvåge EU's grænser mod Ukraine. Og tilbage i marts patruljerede det danske Challenger-overvågningsfly over Middelhavet ud for Spaniens kyster, hvor det blandt andet fandt en smuglerbåd med over to tons hash ombord. Læs mere her.