Den Kongelige Livgarde på Bornholm.

Den Kongelige Livgarde på Bornholm. Foto: Lars Bøgh / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Øvelsen på Bornholm har flere formål for soldaterne fra Den Kongelige Livgarde. I første skal garderne demonstrere, at Forsvaret hurtigt og effektivt er i stand til at forstærke Bornholm, som alle andre steder i landet, hvis der skulle opstå et sikkerhedsmæssigt behov.

 

Amerikansk øvelse

Derudover deltager de i en del af den amerikansk ledede øvelse Defender-Europe 22, der kører i store dele af Nordøsteuropa i løbet af maj. Her skal soldaterne fra den Kongelige Livgarde sikre øen, mens amerikanerne bekæmper mål i Østersøen med missiler fra en HIMARS – High Mobility Artillery Rocket System, der i et kort tidsrum kommer til Rønne lufthavn.

 

En øvelse, der også omfatter Det Bornholmske Hjemmeværn, F-16 fly og fregatten Niels Juel.

 

Læs mere: Dansk-amerikansk øvelse på Bornholm

 

Ingen øget trussel mod Bornholm

Øvelsen har været under planlægning i mere end et år, og den er ikke udtryk for, at der er en øget militær trussel mod Bornholm eller resten af Danmark - ligesom den heller ikke har sammenhæng til den nuværende sikkerhedspolitiske situation. Den nuværende situation har dog bekræftet nødvendigheden af en stærk og sammenhængende alliance. Derfor er det vigtigt, at Danmark og USA træner sammen.   

 

Livgardens øvelse fortsætter frem til fredag og omfatter små 300 soldater med CV-90 infanterikampkøretøjer og Piranha V pansrede mandskabsvogne.