Esbern Snare træner med fransk korvet.

Esbern Snare træner med fransk korvet. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Gulf of Guinea-missionen – Guineabugten ud for det vestlige Afrika

Torsdag blev de tre tilbageværende frihedsberøvede pirater ombord på fregatten frigivet efter tiltalefrafald fra anklagemyndigheden i Danmark. Frigivelsen fandt sted tæt på den nigerianske territorialgrænse, cirka 12 sømil fra kysten, hvor piraterne blev overført til en lille gummibåd med brændstof, tøj, kompas og forsyninger nok til at nå kysten.  Herefter sejlede de for egen kraft tilbage mod Nigerdeltaet.
Esbern Snare blev i området og overvågede, til gummibåden nåede kysten. Herefter genoptog Esbern Snare patruljeringen i området.

Esbern Snare fik i ugens løb selskab af den franske korvet Jacoubet.  Dette gav mulighed for at træne en række forskellige rutiner. Der blev blandt andet øvet formationssejlads, helikopteroperationer og genforsyning til søs, hvor Esbern Snare og den franske korvet skiftedes til at agere tankskib.

Der blev i årets første dage konstateret smitte med Covid ombord på fregatten Esbern Snare. Fregattens besætning bliver nu testet hver anden dag af det medsejlende lægehold og sanitetspersonel. Ved en positiv test bliver besætningsmedlemmerne isoleret, og forløbet følger herefter Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Reaktionerne for de smittede varierer fra helt symptomfri til middel eller milde influenzasymptomer. 

 

Esbern Snare træner med fransk korvet.

Træning med fransk korvet. Foto: Forsvaret

Operatørbidraget – Shaw Air Force base, South Carolina, USA

De danske radaroperatører tilknyttet 727th Expeditionary Air Control Squadron på Shaw Air Force Base i South Carolina bemander fortsat positioner i det amerikanske Control and Reporting Centre med callsign ‘KINGPIN’. Herfra koordineres og kontrolleres flymissioner i rammen af Operation Inherent Resolve i Mellemøsten.

Fra de forskellige positioner i operationsrummet løses en bred vifte af forskelligartede opgaver fra identificering af alle militære og civile fly, udarbejdelse og opdatering af planer for lufttankning, overvågning af samtlige radarstationer i operationsområdet og sidst men ikke mindst den direkte kontrol med hvert eneste fly, der flyver i området. Dette sikrer, at det rigtige fly er det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.


Der er sket meget siden dengang, en radaroperatør sad i et mørkt rum og kiggede ind i rund, grøn glasskærm. I dag foregår alt på et computer-setup, der ville gøre de fleste gamere misundelige.

Der er sket meget siden dengang, en radaroperatør sad i et mørkt rum og kiggede ind i rund, grøn glasskærm. I dag foregår alt på et computer-setup, der ville gøre de fleste gamere misundelige. Foto: Forsvaret

NATO Mission Iraq – Bagdad, Irak

Det multinationale sikrings- og eskortekompagni har i den forgangne uge ikke gennemført aktiviteter i zonerne efter ønske fra NATO Mission Iraq om at minimere missionens fodaftryk i Bagdad. Derudover er en del rådgivere fortsat er på leave i forbindelse med jul og nytår.

Holdets sanitetspersonel har gennemført vedligeholdende sanitetsuddannelse under kyndig råd og vejledning af holdets læge og sygeplejerske for at fastholde deres færdigheder. Den litauiske deling, der indgår på lige fod med den danske, fik også pudset deres sanitetsfærdigheder af.

 

Danske soldater ved mission i Irak.

Danske soldater ved mission i Irak. Foto: Forsvaret

Helikopterdetachementet - NATO Mission Iraq, Al Assad-luftbasen, Irak

I den forgangne uge har helikopterbidraget gennemført to flyvninger. Begge missioner har været til Bagdad og er begge fløjet med de danske EH101-helikoptere.

På de to missioner er der flyttet 57 personer med en sammenlagt flyvetid på 8 timer og 36 minutter.

 

Dansk Merlin over ørkenen i Irak.

Dansk Merlin over ørkenen i Irak. Foto: Forsvaret

Fakta

Danmark bidrager til to internationale operationer, der sigter imod at styrke den irakiske regering og de irakiske sikkerhedsinstitutioner og at bekæmpe ISIL.

 

Danmark leder frem til maj 2022 NATOs rådgivningsmission i Irak (NMI) og bidrager blandt andet til missionen med to transporthelikoptere. 

 

Danmark bidrager også fortsat til Operation Inherent Resolve, der støtter kampen mod ISIL. Danmark bidrager aktuelt med kontrol- og varslingsoperatører. Bidraget er placeret på Shaw Air Force basen i staten South Carolina i USA.

Forsvaret har fra november 2021 til april 2022 udsendt et skibsbidrag til Guineabugten for at forbedre sikkerheden til søs i internationalt farvand og imødegå piratangreb. 

 

Skibsbidraget består af fregatten Esbern Snare med tilhørende helikopter, specialoperationsstyrker og militærpoliti. Bidrager omfatter op til ca. 175 personer.