Fregatten Esbern Snare i Vestafrika.

Fregatten Esbern Snare i Vestafrika. Foto: Esbern Snare / Forsvaret

Gulf of Guinea-missionen – Guineabugten ud for det vestlige Afrika

Esbern Snare havde i løbet af sidste uge et kort anløb af Tema Havn i Ghana. Anløbet blev benyttet til at tage forsyninger ombord af blandt andet reservedele og frisk proviant.

I dagene 10.-24. januar deltager fregatten i den franskledede koordineringsøvelse AFRICAN NEMO i Guineabugten. Ud over Esbern Snare deltager den franske fregat Jacoubet og maritime bidrag fra flere af kyststaterne i området blandt andet Benin, Togo, Nigeria, Cameroun, Sao Tomé, Ækvatorialguinea og Gabon.

Øvelsen har til formål at træne samarbejde i pirateribekæmpelse og sikring af civil skibsfart. I øvelsen deltager også et fransk overvågningsfly af typen Atlantiqu 2, der fredag overfløj Esbern Snare.

Et fransk overvågningsfly af typen Atlantiqu 2 overflyver Esbern Snare.

Spredningen af coronasmitten blandt besætningen fortsatte gennem ugen og er nu nået et konstant niveau, hvor det daglige antal raskmeldte nogenlunde svarer til det daglige antal ny-smittede. Det betyder, at fregatten kan fortsætte operationerne i området uden begrænsninger.

 

NATO Mission Iraq – Bagdad, Irak

Det multinationale sikrings- og eskortekompagni har i den forgangne uge gennemført 20 kørsler i zonerne i og omkring Bagdad.

 

Kompagniet har haft fokus på vedligeholdende uddannelse i procedurer og fremgangsmåder.

 

NATO Mission Iraq, helikopterbidraget – Al Assad Air Base, Irak

I den forgangne uge har helikopterbidraget gennemført fire flyvninger. Alle flyvninger har været til Bagdad. Tre flyvninger er gennemført i samarbejde med spanske Task Force TORO.

 

På de fire missioner er der flyttet 31 passagerer og 2504 kg gods med en sammenlagt flyvetid på 11 timer.

Spansk Cougar-helikopter fotograferet fra cockpittet af den danske Merlin-helikopter under flyvning til Bagdad.

Spansk Cougar-helikopter fotograferet fra cockpittet af den danske Merlin-helikopter under flyvning til Bagdad. Foto: HELDET / Forsvaret

Air Surveillance and Control Unit, OIR – Shaw Air Force base, South Carolina, USA

De danske radaroperatører tilknyttet 727th Expeditionary Air Control Squadron (EACS) på Shaw Air Force Base bemander positioner i det amerikanske Control and Reporting Centre. Herfra koordineres og kontrolleres flymissioner i Operation Inherent Resolve i Mellemøsten.


I den forgangne uge har bidraget afholdt DANCON-march. Marchen er en gammel tradition, som normalt er et stort tilløbsstykke for internationale samarbejdspartnere. I denne omgang betød coronarestriktioner, at marchen måtte afholdes som en noget mere afdæmpet affære.

I den forgangne uge har bidraget afholdt DANCON-march. Marchen er en gammel tradition, som normalt er et stort tilløbsstykke for internationale samarbejdspartnere. I denne omgang betød coronarestriktioner, at marchen måtte afholdes som en noget mere afdæmpet affære. Foto: Air Control Wing / Forsvaret

Fakta

Danmark bidrager til to internationale operationer, der sigter imod at styrke den irakiske regering og de irakiske sikkerhedsinstitutioner og at bekæmpe ISIL.

 

Danmark leder frem til maj 2022 NATOs rådgivningsmission i Irak (NMI) og bidrager blandt andet til missionen med to transporthelikoptere. 

 

Danmark bidrager også fortsat til Operation Inherent Resolve, der støtter kampen mod ISIL. Danmark bidrager aktuelt med kontrol- og varslingsoperatører. Bidraget er placeret på Shaw Air Force basen i staten South Carolina i USA.

Forsvaret har fra november 2021 til april 2022 udsendt et skibsbidrag til Guineabugten for at forbedre sikkerheden til søs i internationalt farvand og imødegå piratangreb. 

 

Skibsbidraget består af fregatten Esbern Snare med tilhørende helikopter, specialoperationsstyrker og militærpoliti. Bidrager omfatter op til ca. 175 personer.