Livgarden i rød galla på Dronningens 83 års fødselsdag.

Livgarden i rød galla på Dronningens 83 års fødselsdag. Foto: Anders Fridberg / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

Den Kongelige Livgarde var trukket i deres fineste uniform, da dronning Margrethe i dag for første gang i fem år blev hyldet af fremmødte på Amalienborg på sin fødselsdag.

Livgardens opgave er at beskytte de kongelige bygninger og personer, og de er en synlig del af kongehusets ceremonielle optræden.

Fra balkonen på Amalienborg vinkeden Dronningen til de mange mennesker, der var mødt frem for at fejre hende. Herefter trådte Hans Kongelige Højhed kronprins Frederik, prins Joachim, kronprinsesse Mary og prinsesse Marie ud sammen med deres børn.

Dronning Margrethe II på Amalienborg på hendes 83 års fødselsdag

Dronningen og den kongelige familie på balkonen på Amalienborg. Foto: Anders Fridberg / Forsvaret

Gardehusarregimentets Hesteskadron på Amalienborg slotplads på Dronning Margrethes 83 års fødselsdag

Gardehusarregimentets Hesteskadron på Amalienborg slotsplads. Foto: Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Dronning Margrethe fylder 83 år i dag og har siddet på tronen siden 1972. Dermed er hun en af de længst regerende monarker i Europa.

I anledning af dronningens fødselsdag har Forsvaret skudt salutter fra batteriet Sixtus i København og fra Kronborg. Det er en tradition, som stammer tilbage fra 1700-tallet og har til formål at ære kongehuset. 

Herunder kan du se video af Danske Artilleriregiments 3. Bardenfleth, som affyrede 27 skud fra Kronborgs kanoner og fregat Iver Huitfeldt svarede med 27 skud fra Øresund i anledning af Dronning Margrethes 83 års fødselsdag.