Fregatten Peter Willemos, set fra Oksbøl skydeterræn

Peter Willemoes set fra terrænet i Oksbøl. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Den danske besætning står på skibet og skuer ind mod kysten, hvor der lander bragende granater mod sandjorden. Sammen med 19 allierede nationer og en partnernation er Danmark i gang med den store NATO-aktivitet Neptune Strike, der i denne uge indebærer skydning fra Peter Willemoes mod målskiver i Oksbøl Øvelsesterræn.

 

"Fregatten Peter Willemoes har en central rolle i denne del af Neptune Strike. Vi leverer meget præcis artilleribeskydning på landmål på baggrund af input fra en britisk spotter-helikopter og understøtter på den måde en kystnær landoperation," siger orlogskaptajn Kenneth Buur Jensen, som er chef for fregatten Peter Willemoes.

 

amerikanske specialoperationssoldater, som koordinerer beskydning fra den danske fregat.

De amerikanske specialoperationssoldater kommunikerer med den britiske helikopter. Foto: Stine Holbech / Forsvaret

Artilleribeskydning involverer en britisk AW159 Wildcat-helikopter og amerikanske specialoperationssoldater, som koordinerer beskydning fra den danske fregat. Den britiske helikopter letter fra HMS Queen Elizabeth, som er det største europæiske hangarskib.

 

Se video fra Neptune Strike. Artiklen fortsætter under videoen:

 

 

”Vi får konkret dybdegående træning med vores britiske allierede, som cementerer vores samarbejdsevner. Det er også en anledning til at demonstrere, at vores tekniske systemer fungerer NATO-landene imellem og en anledning til at konsolidere vores fælles procedurer. Vi demonstrerer samtidigt fregattens smidige integration i et multidomæne-setup, og vi fremviser evner til på et robust grundlag at understøtte landoperationer," siger Kenneth Buur Jensen.

Fakta

NATO-aktiviteten Neptune Strike er en multidomæne aktivitet, som demonstrerer NATO-alliancens villighed til at forsvare det Euro-Atlantiske område.

 

Forsvaret er vært for en del af NATO-aktiviteten. Den bliver ledet af Naval Striking and Support Forces NATO (STRIKFORNATO). STRIKFORNATO har opereret til søs ud for Oksbøl og Sjællands Odde.

 

Aktiviteterne i forbindelse med Neptune Strike har foregået i perioden fra 31. oktober til 10. november.