FN køretøjer på vej fra FN-missionen MINUSMA.

FN køretøjer på vej fra FN-missionen MINUSMA. Foto: Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Siden 2013 har Danmark og FN været engageret i at skabe fred og sikkerhed i Mali i Afrika i den mission, som hedder MINUSMA. FN har afsluttet opgaverne i Mali og er ved at lukke missionen ned.

 

Derfor er køretøjer og militært udstyr fragtet ud af Mali til Senegal og skal nu transporteres sikkert hjem til de forskellige bidragsydende hjemlande. En opgave som Danmark og Forsvaret bidrager til at gennemføre.

 

Det drejer sig om over 600 FN-køretøjer, trailere og containere fra MINUSMA, der skal hentes i Dakar i Senegal og sejles til Egypten, Togo og Tunesien.

 

FN køretøjer bliver lastet på transportskib

Foto: Forsvaret

Forsvarskommandoens afdeling Joint Movement and Transport Organisation har indgået en transportaftale med Scan Global Logistics, der er Forsvarets rammeaftalepartner, som har charteret et fragtskib, der kan løfte og laste store mængder materiel.  

 

”Jeg er glad for, at vi har kunnet støtte både FN og en række afrikanske bidragsydende lande med at hjemtage materiel fra MINUSMA. Danmark har støttet MINUSMA siden etableringen af missionen i 2013. Derfor er det naturligt, at vi også hjælper med at lukke missionen og sikre, at militært materiel der har været indsat i Mali kommer sikkert hjem. Transportstøtten er et godt eksempel på, at Danmark fortsat bidrager aktivt til FNs vigtige fredsbevarende indsatser,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

”Danmark har været en central del af opgaveløsningen i Mali, så det er helt naturligt, at vi også er en del af afslutningen. Det er en vigtig opgave, og den sørger vi for at gøre færdig,” siger Forsvarschef, general Flemming Lentfer.

 

FN containere

Foto: Forsvaret

Danmark har tidligere været en del af opgaveløsningen i FN-missionen MINUSMA, men trak de sidste soldater hjem fra Mali i december sidste år i forbindelse med lukning af missionen. Det danske tilbud til FN indeholder for-og eftertransport, hvilket betyder transport både af søvejen og på land. Der vil være samlede udgifter på cirka 23,7 millioner kroner.

 

I dette tilfælde hjælper Danmark FN med logistisk støtte og viser, at Danmark er en stabil partner i FN, som alliancen kan regne med og stole på.