Solnedgang over Det Røde Hav.

Solnedgang over Det Røde Hav. Foto: Nick / Søværnet / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Danmarks bidrag til Prosperity Guardian – Det Røde Hav

Iver Huitfeldt har den seneste uge afsluttet integrationen med de øvrige krigsskibe, som bistår med beskyttelse af handelstrafikken i Det Røde Hav.

 

I den forbindelse besøgte skibschefen, lægen og elektronikofficeren det amerikanske hangarskib USS Dwight D. Eisenhower for at indhente erfaringer og drøfte planlægningen af den fortsatte patrulje.

 

Hangarskibet IKE

Foto: Nick / Søværnet / Forsvaret

Fregatten er nu så godt integreret, at den patruljerer de områder, hvor Houthi-bevægelsen tidligere har angrebet handelstrafikken. Fregatten er klar til at reagere på trusler mod skibet og den øvrige handelstrafik.

 

Ved siden af den daglige patrulje handler en stor del af besætningens hverdag om vedligehold af skibet og eftersyn af våbensystemer og hovedmaskineri.

 

Der har dog også været tid til at samle tankerne til solnedgang, gudstjeneste og til at betragte de legende delfiner i området.

Træningsbidraget til støtte for Ukraine – Storbritannien

I forgange uge gik holdet ind i den sidste fase af uddannelsen af dette hold – den ni dage lange og intense skydeperiode.

 

Hver dag foregår på skydebanerne, og hver dag bygges der mere og mere på. Ukrainerne har taget godt imod uddannelsen og mange demonstrerer gode skydefærdigheder.

 

Skydebanetræning i England

Foto: Forsvaret

Skydebanetræning i England

Foto: Forsvaret

Der har været en del besøg fra Danmark i denne uge. Der har blandt andet været besøg af brigadechefen for 2. Brigade, chefen for Slesvigske Fodregiment og chefen for Ingeniørregimentet.

 

De kunne alle fortælle nyt hjemmefra og uddele deres mønter (Commander’s coin) til nogle af de instruktører, der havde gjort en særlig indsats. Tak for besøget til dem!

 

På Valentines Day havde de ukrainske soldater ”fremstillet” blomster, af det de nu havde til rådighed, til de danske kvindelige instruktører – det var en meget fin tanke.

 

Soldat med blomst i hånden

Foto: Forsvaret

Flere af instruktørerne fik muligheden for at deltage i en mindre øvelse med englænderne, hvor de blev landsat med helikopter – lige noget for vores soldater fra Slesvigske Fodregiment.

 

Soldater på vej mod helikopter

Foto: Forsvaret

De danske instruktører kan tydelig mærke den udvikling ukrainerne har gået igennem fra første dag, og de udtrykker hver dag deres taknemmelighed til vore instruktører.

 

Alle kan mærke at afskeden kommer tættere og tættere på. Især for vores tolke er det en svær tid, når de skal tage afsked med et hold.

Fakta

Forsvaret bidrager fra begyndelsen af februar 2024 og frem til midten af april til den internationale flådeoperation Operation Prosperity Guardian i Det Røde Hav og Adenbugten. Det danske bidrag består af fregatten Iver Huitfeldt med en besætning på ca. 175 personer. I bidrager indgår blandt andet en Seahawk-helikopter.

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.

 

Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.

 

Danmark støtter ligeledes uddannelsen af ukrainske kampvognsbesætninger. Uddannelsen foregår i Tyskland.