Koncentration i operationsrummet mens besætningen nedkæmper fjendtlige droner.

Koncentration i operationsrummet mens besætningen nedkæmper fjendtlige droner. Foto: Nick / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

Danmarks bidrag til Prosperity Guardian – Det Røde Hav

Efter nogle få dage i havn i Safaga i Egypten vendte Iver Huitfeldt tilbage til operationsområdet i den sydlige del af Rødehavet.

 

Natten til lørdag kom fregatten for første gang i direkte kamp mod droner, der lettede fra Houthi-kontrollerede områder i Yemen. Angrebet var en del af et større koordineret angreb mod koalitionens skibe og den civile skibstrafik. I alt blev fire droner nedkæmpet af Iver Huitfeldt, i den time forløbet varede. Stemningen i besætningen er fortsat rigtig god, og udfaldet beviste, at besætningen og skibet er i stand til håndtere de opgaver, som den er blevet givet, og som den har trænet til det seneste år.

 

Koncentration i operationsrummet mens besætningen nedkæmper fjendtlige droner

Koncentration i operationsrummet mens besætningen nedkæmper fjendtlige droner. Foto: Nick / Forsvaret

Fregatten fortsætter sin patrulje i den sydlige del af Rødehavet.

 

Ugen startede med et havneophold i Safaga, Egypten. Foto: Nick / Forsvaret

 

Træningsbidraget til støtte for Ukraine – Storbritannien

Få dage efter rekrutternes ankomst gik det allerede afsted på første øvelse.

 

Øvelsen udgik fra et beredskabsområde i en nærliggende skov. Her blev rekrutterne uddannet i de helt grundlæggende soldatermæssige færdigheder, som hvordan man passer på sig selv og sin udrustning, formationer i dagslys og i mørke og meget mere. Det blev også taget hul på de første lektioner i, hvordan man bekæmper en fjende. Dette blev indøvet mange gange, så reaktionerne kommer til at sidde på rygraden som naturlig reaktion. Rekrutterne er ved godt mod og meget motiverede for at lære, også selvom de var godt trætte bagefter.

 

Efter øvelsen fortsatte uddannelsen i minetjeneste og førstehjælp. Alt sammen for at blive klar til den næste øvelse, der allerede er i gang.

Fakta

Forsvaret bidrager fra begyndelsen af februar 2024 og frem til midten af april til den internationale flådeoperation Operation Prosperity Guardian i Det Røde Hav og Adenbugten. Det danske bidrag består af fregatten Iver Huitfeldt med en besætning på ca. 175 personer. I bidrager indgår blandt andet en Seahawk-helikopter.

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.

 

Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.

 

Danmark støtter ligeledes uddannelsen af ukrainske kampvognsbesætninger. Uddannelsen foregår i Tyskland.