Fregatten Iver Huitfeldt er nu indsat i Operation Prosperity Guardian i Rødehavet

Iver Huitfeldt sejler igennem SuezKanalen på vej mod Det Røde Hav. Foto: Nicklas / Forsvaret

Danmarks bidrag til Prosperity Guardian – Det Røde Hav

Tidligt om morgenen torsdag den 8. februar påbegyndte Iver Huitfeldt sin transit gennem Suezkanalen, og fregatten befinder sig nu i sit patruljeområde i Rødehavet.

 

Fregatten Iver Huitfeldt er nu indsat i Operation Prosperity Guardian i Rødehavet

Iver Huitfeldt sejler gennem Suezkanalen. Foto: Nicklas / Forsvaret

Undervejs har skibet fået fyldt sine brændstoftanke ved en såkaldt ”Replenishment at Sea” – i dagligt tale kaldet RAS, hvor tankningen gennemføres ved at overføre en kraftig brandstofslange fra et tankskib til Iver Huitfeldt. I dette tilfælde bistod en amerikansk tanker operationen, der blot varede et par timer.

 

Fregatten Iver Huitfeldt er nu indsat i Operation Prosperity Guardian i Rødehavet

Iver Huitfeldt får fyldt sine tanke til søs. Foto: Nicklas / Forsvaret

Der har også været lejlighed til at vedligeholde fregattens havariberedskab gennem øvelser i brandslukning og lækstopning samt en fortsat træning i at nedkæmpe de trusler, som skibet skal være klar til at imødegå. Sidst men ikke mindst har fregatten fortsat samtræningen med helikopteren fra Flyvevåbnet, som er et uvurderligt redskab til at opbygge et godt situationsbillede i operationsområdet.

 

Fregatten Iver Huitfeldt er nu indsat i Operation Prosperity Guardian i Rødehavet

Seahawk-helikopteren er med til at skabe fregattens situationsbillede. Foto: Nicklas / Forsvaret

Iver Huitfeldt fortsætter nu sin patrulje og integration med de øvrige krigsskibe, som bistår med at beskytte handelstrafikken i området.

 

 

Træningsbidraget til støtte for Ukraine – Storbritannien

De har været en intensiv og meget givende uge, for både de ukrainske soldater og de danske instruktører.

 

Der er gennemført uddannelse i kamp fra stilling og i løbegange, krydret med førstehjælpsmomenter, miner og meget mere.

De ukrainske rekrutter har blandt andet haft travlt med at træne kamp fra stilling og i løbegrave. Foto: Forsvaret

Særligt bykamp har haft fokus. Der er blevet trænet selve kampen, samt indbrud i og rensning af hus. Ukrainerne er meget engagerede, aggressive og demonstrerer høj motivation i opgaveløsningen. Det er en hård uddannelse, som de gennemgår og det er vigtigt, at vi gør, hvad vi kan, for at undgå skader.

 

Ukrainske rekrutter træner bykamp

De ukrainske rekrutter træner indtrængen i et hus. Foto: Forsvaret 

Der blev på øvelsen gennemført endnu en ”stress-bane/behændigheds-bane”. Formål var at lade ukrainerne gennemføre banen i et stressende, uvant miljø og i mørke. Den skulle gennemføres i grupper af otte, hvor de blev udsat for forskellige, meget realistiske, momenter, kamplarm og sårede. Her blev den forudgående uddannelse relevant for dem, og de gennemførte alle banen med gode resultater.

 

Det gode samarbejde med det ukrainske førerpersonel fortsætter og de danske instruktører får ros for deres faglighed og professionelle tilgang til opgaven.

 

Fakta

Efter Ruslands invasion af Ukraine har Danmark i tæt samarbejde med allierede og samarbejdspartnere taget et stort ansvar for at støtte Ukraine.

 

Som en del af den samlede støtte bidrager Danmark med danske soldater og instruktører til et britisk-ledet træningsprojekt, som gennemføres i Storbritannien. Her bliver ukrainske rekrutter uddannet i grundlæggende soldaterfærdigheder.

 

Danmark støtter ligeledes uddannelsen af ukrainske kampvognsbesætninger. Uddannelsen foregår i Tyskland. 

Forsvaret bidrager fra begyndelsen af februar 2024 og frem til midten af april til den internationale flådeoperation Operation Prosperity Guardian i Det Røde Hav og Adenbugten. Det danske bidrag består af fregatten Iver Huitfeldt med en besætning på ca. 175 personer. I bidrager indgår blandt andet en Seahawk-helikopter.