[Oprindeligt publiceret af Flyverstaben]



Fredag er helligdag for afghanerne og dermed den eneste dag i ugen, hvor de danske mentorer fra OMLT ikke støtter den afghanske hær i deres arbejde. Der er selvfølgelig andre opgaver at løse, men der er stadig lidt ekstra fritid tilovers.
De 12 soldater sover lidt længere end normalt, og sidst på eftermiddagen samles de til en volleyball-kamp i den britiske del af lejren. De mange kondisko i sandet gør luften støvet, og der råbes højt på begge hold. Ambitionen om en sejr er stor, men da bolden for anden gang ryger over tagryggen på et stort britisk telt er der et øjebliks ventetid til at vurdere egen indsats:
-Det er fandeme hårdt at være bolddreng på det hold her, lyder det fra en af spillerne.


Banen ligger i den britiske del af Tombstone.

Har tabt 52,2 kg
Når et brusebad har skyllet sved og støv af kroppen, samles holdet igen. Iklædt nystrøgede skjorter stiller de sig i kø foran vægten, mens en projektor viser de sidste ugers resultater på et stort lærred. En overstået vejning udløser en alkoholfri øl fra chefen, der nydes med strimler af hjemmebagt rugbrød, mens fremskridtet diskuteres. Alle på holdet har ved projektets start sat sig et individuelt mål for, hvor meget fedt, der ikke skal med hjem igen. I løbet af den sidste uge har holdet tabt 7,5 kg. Siden holdet ankom til Afghanistan, er det blevet reduceret med 52,2 kg. i alt.
-Det at tage en skjorte på og spise sammen om fredagen er en OMLT-tradition, som vi har ført videre fra det sidste hold. Men volleyballkampen og vejningen var noget jeg foreslog, og så bakkede holdet op om ideen, fortæller Per Andersen, der er chef på holdet.
-Alle har sat sig et mål, som de følger, og det kan altså ses på vægten og den mængde idræt, der udøves.


Der skal ikke meget bevægelse til, for at hvirvle støvet op.

Store mad-dag
Ironisk nok er fredag også den store mad-dag i Tombstone. Personalet i den amerikanske dining-facility gør ekstra meget ud af maden, der i dag består af store grillede steaks, hummerhaler og meget andet. Danskerne sørger for at sidde samlet ved ét bord for en gangs skyld, og fredagsritualet sluttes således af med et solidt varmt måltid, inden der igen trænes til næste uges vejning.


Rugbrød er en luksusvare i Afghanistan. Derfor skæres det i strimler og serveres som snacks.



Fredag er den dag på ugen, hvor der er mest aktivitet ved strygebrættet.