[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]
Opgaven er for så vidt meget enkel: Sørg for, at alle soldater i Camp Eden ikke går sultne i seng. Men løsningen er til gengæld mere omfattende end som så. For hvordan bespiser man lige 650 mand tre gange om dagen 4.500 kilometer fra de hjemlige køkkengryder?
Tjah, først og fremmest drejer det sig jo om at få nogle råvarer frem, og som det måske er lyttere af HOK’s telefonavis* bekendt, har netop denne detalje været et af ugens større spørgsmål. Forsyningerne med mad var nemlig forsinkede, så i halvanden dag var madlavningen overladt til den enkelte person i form af amerikanske feltrationer.
Og vel er det da imponerende, at man kan varme sin mad takket være vand og kemiske reaktioner, meeen det er nu de færreste i lejren, der vil bytte vores kokkes evner ud med teknologiske undere i form af grønne feltrationer.
Nogle af hverdagens helte. Kim Hallas (yderst th.) står i spidsen for det 17 mand store køkkenhold og sikrer, at ingen går sultne i seng i Camp Eden.
For 40 kroner mad, tak
For der bliver virkelig kokkereret til den helt store medalje i Camp Edens køkken. 17 mand sørger nærmest i døgndrift for, at vi kan stå op til friskbagt morgenbrød, afbryde dagens strabadser med pålæg og små lune retter og forsyne os inden aftenens og nattens strabadser med middage, der oftest er en bedre restaurant værdig.
Det lyder måske også som en overkommelig opgave, hvis der var ubegrænset budget til rådighed. Men det er der ikke. Faktisk er der en helt klar grænse for, hvor meget hver mand maksimalt må koste i mad hver dag. Grænsen ligger på præcis 39 kroner og 68 ører.
Det er køkkenchefens ansvar, at budgettet bliver overholdt, samtidig med at alle mand bliver bespist. Køkkenchefen – eller chefkogeren som han kaldes – hedder Kim Hallas og er 31 år. Hver anden uge køber han mad ind, og selv om der kun er knap 40 kroner pr mand pr dag til rådighed, bliver det nu også til en pæn sjat penge, når det ganges med 650.
Per bager Pita.” Bagerne begynder deres dag kl. 02.00 med at bage frisk morgenbrød. Her er bager Per Gregersen dog i gang med Pita-brød til aftensmaden.
Mange stamkunder
Faktisk koster det forsvaret 630.000 kroner hver måned at holde sulten fra døren og soldaterne i Camp Eden. Når rotationen er slut, forventer Kim Hallas, at Hold 3 har spist og drukket for knap 4,5 millioner kroner i hans ”restaurant”. Det er jo ikke den ringeste omsætning at have, men på den anden side kan man jo også sige, at antallet af stamkunder er temmelig stort.
Det samme kan man sige om de mængder af mad, der bliver indkøbt og tilberedt. Hver uge skulle der – når alt går som det skal og der ikke er hellig- eller fridage i containerterminalen i Kuwait – ankomme cirka seks ton mad til Camp Eden. Og det bliver spist. For som bekendt kan soldater altid spise og sove.
Hvis nogen nu står for pludselig at skulle bespise 650 mand en dag, følger her Kim Hallas opskrift på Hakkebøffer med bløde løg, brun sovs, kogte kartofler og broccoli.
Hak 200 kg oksekød
Form 650 bøffer
Brun bøfferne på pande
Steg dem færdige i ovnen i 20-25 min v. 180 grader
Pil og hak 60 kg løg
Steg løgene i ovnen i cirka 15 min v. 220 grader
Skræl 150 kg kartofler
Kog kartoflerne i cirka 30 min.
Rens og skyl 120 kg broccoli
Damp broccolien i kogende vand tilsat salt og olie
Lav 60 liter brun sovs.
Regn med cirka 11 timers arbejde, hvis servicet til 650 mand også skal vaskes op bagefter.
*Den omtalte telefonavis er Hærens Operative Kommandos tilbud til pårørende og andre interesserede om at få daglige telefonmeldinger fra udsendte styrker. Telefonavisen har nummer 7010 1071