[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

Når briterne er på øvelse, er feltkosten en fast og traditionel del af den store britiske militærmaskine. Det er hærens eget køkken og personale, der laver og serverer maden, og kokkene er soldater på lige fod med hærens andre soldater. 



Spisesalen er en gammel flyhangar.

- Alle begynder deres soldaterliv som rekrutter med den basale soldateruddannelse. Derefter kan soldaten så vælge, hvilken retning han kunne tænke sig at gå. Nogle vælger at blive kokke, og de bliver så uddannet på cirka halvandet år, forklarer Martin Carver, som er staffsergent og chefkok i det britiske feltkøkken, der under øvelsen Flying Rhino har hjemme på Namest luftbase i det sydlige Tjekkiet.

Martin Carver er chefkok i feltkøkkenet på Namest Air Base i Tjekkiet.

De tolv kokke og køkkenpersonalet laver mad til 650 britiske, australske og danske soldater ved hvert eneste af dagens tre måltider. Det er blandt andet et fast koncept, som danner rammerne for, hvordan menuen bliver sat sammen. Martin Carver fortæller, at han har 200 forskellige dele, som han kan sammensætte måltiderne af. Maden er traditionel engelsk kost. Hoveddelene til aftensmåltiderne består af for eksempel okse- eller lammekød, kartofler og kogte grøntsager, og der er brun sovs hver dag.

- På en øvelse som denne, hvor her hovedsageligt kommer officerer fra divisionen, er det mere eller mindre fast hvilken slags mad, vi laver. Det er meget traditionel mad, og det er det, som officererne vil have. Der skal blandt andet være chips (pommes frites red.) hver dag, ellers bliver officererne knotne, og så brokker de sig en hel masse, fortæller Martin Carver med et smil og fortsætter:

- Det er noget helt andet, hvis vi for eksempel laver mad til et infanteriregiment. Der brokker soldaterne sig ikke så meget, og vi kan lave noget mere simpel mad, som dækker infanteristernes behov.

Kokkene Mark og Steve forbereder jordbærdessert.

Morgenmaden er også den traditionelle ”english breakfast” med æg, bacon, pølser og hvidt toastbrød. Det er ikke mad for dem, der vil holde den slanke linje, men igen forklarer Martin Carver, at det er den slags mad, soldaterne vil have. Dog er der også mulighed for at få müsli og cornflakes med mælk.

Feltkøkkenet hører under Royal Logistics Corps. Det er her, at alle kokke i den britiske hær hører under, og de gør så tjeneste ved hærens forskellige regimenter i England og i Europa.

Inde i teltet ligger det fuldt udbyggede industrikøkken.