[Oprindeligt publiceret af Hærstaben]

I den forgangne uge har de danske styrker i Helmand haft besøg af to stand-up-stjerner og to Michelinstjerne-gourmet’er.

Det er sundt at grine
Den ene joke efter den anden ryger ud over kanten af den interimistiske scene. Thomas Wivel og Dan Andersen giver de danske styrker i Helmand et godt og tiltrængt grin.



Vi vil ikke gengive de to komikeres jokes her, men tilskuernes smil taler vist for sig selv.


”Netop sådan en dag som i dag, har vi måske særlig brug for at få vores tanker et andet sted hen, for et øjeblik, end blot at tænke på vores dræbte kammerat,” siger en af tilskuerne og vender sig igen mod scenen.

Dan Andersen har været i Afghanistan tre gange før, men glæder sig hver gang til at optræde for de danske soldater.



Dan Andersen på scenen i Camp Price.


”Vi er her for de danske drenge og pigers skyld, og det er en kæmpe gave, at kunne opleve dem live og ikke kun fra TV, hvor det ofte er negativiteten, som præger billedet”, siger Dan.

Fleksibilitet og opfindsomhed
Der er 47 grader i skyggen, men temperaturen er noget højere i det trange køkken i den lille Patruljebase Bridzar. Det er nogle andre forhold, end dem Thomas Rode og Christian Ebbe er vant til at arbejde under i deres køkken hjemme i Danmark.




Christian Ebbe på arbejde i det lille køkken i Patruljebase Bridzar.


”Det du tager for givet i dagligdagen, findes ikke nødvendigvis hernede,” siger Thomas Rode; ”Hvor står for eksempel salt og peberkværnen?” Christian Ebbe fortsætter: ”Soldaterne er meget åbne og hjælpsomme, og står straks til rådighed, hvis vi mangler en hjælpende hånd”.

Der, hvor den daglige forplejning ellers består af feltrationer, tilberedte de to mesterkokke en lækker treretters menu, fremstillet af friske råvarer. I Patruljebase Bridzar, der indgår i Patrol Base Line, blev der tilberedt mad til 200 soldater, mens 90 munde blev mættet i Patruljebase Hazrat.

”I dagligdagen kan vi vælge mellem en norsk eller en amerikansk feltration, så denne oplevelse er et kærkomment afbræk fra dagligdagen. Det er dejligt med mad, som er lavet helt fra bunden, med friske grøntsager og frisk salat,” kommer det spontant fra en af soldaterne.

 


Thomas Wivel på scenen i Patruljebase Hazrat.


Christian Ebbe, der til daglig er køkkenchef på Søllerød Kro, og Thomas Rode, som er køkkenchef på restaurant Kong Hans Kælder, er dermed begge ansat på gourmetrestauranter der hver har en stjerne i Michelin-guiden.
Dan Andersen og Thomas Wivel er begge kendt fra den danske stand-up-scene.

Menu 
Pocheret torsk, stegt kæmpereje, frisk salsa med tomat, agurk, avokado, citronsaft, basilikum og persille

Grillet okse med friske grøntsager, bagte kartofler og hasselbach kartofler.

Valrhôna chokolade med frisk frugtsalat, marineret med ingefær og saft af lokale cireus-frugter