Danske C-130'ere i luften

C-130'ere i luften over Danmark. Foto: Forsvaret.

Eskadrille 721

Eskadrille 721 er flyvevåbnets transporteskadrille. Den primære opgave er at uddanne og klargøre besætninger, der kan udføre Forsvarets lufttransport- og luftbårne overvågningsoperationer overalt; hurtigt, præcist og effektivt.

 

I den forsvarspolitiske værktøjskasse er eskadrillens transportfly meget værdsatte og de anvendes ofte i internationale operationer.

 

Eskadrille 721 betjener to typer fly: Hercules C-130J og Challenger 604.

 

C-130J opgaver

C-130J er Flyvevåbnets arbejdshest og har været udsendt i utallige internationale operationer. C-130J udfører transport af materiel og personel både i Danmark og internationalt, eksempelvis i form af støtte til Forsvarets udsendte personel i Afghanistan eller senest Irak.

 

C-130J anvendes ligeledes til levering af nødhjælp i katastrofeområder og til FN operationer i eksempelvis Mali. Flyets mulighed for at operere fra meget korte landingsbaner og improviserede grusbaner muliggør disse operationer. 

 

CL-604 opgaver

CL-604 er et relativt lille fly, der af de fleste operatører alene anvendes til VIP-flyvninger eller andre former for personeltransport.

 

Den danske variation af CL-604 har fået mulighed for montering af radar og har herfor mange øvrige anvendelsesmuligheder.  

 

CL-604 har i mange år udført havmiljøovervågning af de danske farvande, og med den særlig radar er flyet meget egnet til opgaven. Havmiljøopgaven blev i 2016 udliciteret til en civil operatør.

 

Omtrent 10 dage hver måned udstationeres en CL-604 til Luftgruppe Vest ved Kangerlussuaq i Grønland, hvor flyet er under kommando af Arktisk Kommando.

 

Operationerne i det arktiske område omfatter fiskeriinspektion, eftersøgnings- og redningsopgaver samt transport af passagerer. 

 

CL-604 er det fly, som Flyvevåbnet oftest anvender til transport af VIP-personer som eksempelvis repræsentanter fra kongehuset eller regeringen. Disse missioner bringer flyet til mange interessante destinationer, men det anvendes mest i nærområdet omkring Europa.

 

Sidst opdateret 9. september, 2020 - Kl. 13.14