Dansk Challenger fra Air Transport Wing Aalborg

Et dansk Challenger-fly på en havovervågningsopgave. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste / Forsvaret.

Flyvevåbnet har fire Challenger-fly, som fremstilles af Bombardier Aerospace. Flyene anvendes til transport af passagerer, herunder VIP-flyvninger for Kongehuset og regeringen. De danske fly har udstyr, der gør, at de også kan bruges til forskellige typer af overvågnings- og eftersøgningsopgaver (SAR = search and rescue).

 

Bombardier CL-604 Challenger er et populært mellemdistance forretningsfly og en del af Bombardier Challenger-serien, kendt for deres komfort og ydeevne. CL-604 havde sin første flyvning i 1995 og blev introduceret i 1996. Flyet er udstyret med to General Electric CF34-3B turbofanmotorer, som giver en maksimal hastighed på 850 km/t og en rækkevidde på cirka 6.500 km. Det kan rumme op til 19 passagerer afhængig af kabinekonfigurationen og har en maksimal startvægt på 21.863 kg.

 

Et af Flyvevåbnets Challenger-fly er fast afgivet til Luftgruppe Vest ved Kangerlussuaq i Grønland, hvor flyet er under Arktisk Kommando. Operationerne i det arktiske område omfatter fiskeriinspektion, eftersøgnings- og redningsopgaver samt transport af passagerer. Challenger-flyet kan operere fra mindre og primitive landingsbaner.

 

Flyet har avanceret avionics, herunder Pro Line 4 systemet, som inkluderer elektroniske flyinstrumenter samt moderne navigations- og kommunikationssystemer. Kabinen tilbyder en rummelig og luksuriøs indretning med forskellige konfigurationsmuligheder, herunder loungeområder, arbejdsstationer, køkkenfaciliteter og toilet. Flyets øgede brændstofkapacitet og effektive motorer bidrager til den forbedrede rækkevidde.

 

Challenger-flyet kan også anvendes til patienttransport og evakuering af sårede, og kabinen kan indrettes til transport af båre-patienter. Siden slutningen af 2011 har Challenger-flyene været brugt som overvågningsfly og til at indhente efterretninger. Flyets forskellige kameraer og sensorer gør det meget anvendeligt til disse opgaver. De danske Challenger-fly har flere gange været indsat i anti-pirateri operationer i det Indiske Ocean omkring Afrikas horn.

Challenger-flyene deltager ligeledes jævnligt i det europæiske grænseagenturs (Frontex) operationer for at beskytte EU's ydre grænser. Her patruljerer Challenger-flyet over Middelhavet for at opdage skibe med flygtninge og migranter, og de bidrager også til at bekæmpe smugling og andre former for grænseoverskridende kriminalitet.

 

De danske Challenger-fly hører hjemme i Eskadrille 721 under Air Transport Wing i Aalborg. CL-604's alsidighed, pålidelighed og komfort gør det til et foretrukket valg for mange krævende brugere verden over, og flyet bruges bredt i erhvervslivet samt af regeringer og militære styrker til en række forskellige formål, herunder forretningsrejser, VIP-transport, medicinsk evakuering og militær anvendelse.

CL 640 Challenger - Fakta

Type: Forretningsfly

Producent: Bombardier Aerospace

Første flyvning: 1995

Introduktion: 1996

Besætning: 3-5 afhængig af missionstype

Kapacitet: Op til 19 passagerer, afhængig af kabinekonfigurationen

Motorer: 2 x General Electric CF34-3B turbofanmotorer

Maksimal hastighed: 850 km/t

Rækkevidde: Cirka 6.500 km

Maksimal startvægt: 21.863 kg (48.200 lbs)

Avionics: CL-604 er udstyret med et avanceret Pro Line 4 avionics system, der inkluderer elektroniske flyinstrumenter, moderne navigations- og kommunikationssystemer.

Kabine: Flyet tilbyder en rummelig og luksuriøs kabine med forskellige konfigurationsmuligheder, herunder loungeområder, arbejdsstationer, køkkenfaciliteter og toilet.

Brændstofkapacitet: Øget brændstofkapacitet i forhold til tidligere modeller, hvilket bidrager til den forbedrede rækkevidde.

CL-604 Challenger anvendes bredt i erhvervslivet samt af regeringer og militære styrker til en række forskellige formål, herunder:

Forretningsrejser: Flyet bruges af virksomheder til at transportere ledere og andre medarbejdere hurtigt og komfortabelt over lange afstande.

VIP-transport: Mange regeringer og private ejere bruger CL-604 til VIP-transport på grund af dets komfort og pålidelighed.

Medicinsk evakuering: Flyet kan ombygges til medicinske evakueringsmissioner med udstyr til at transportere patienter sikkert.

Militær anvendelse: Flere militære styrker anvender CL-604 til transportopgaver og overvågningsmissioner.

CL-604 er en opdateret version af CL-601 med flere væsentlige forbedringer:

 

Forbedret avionics: Det opdaterede Pro Line 4 system giver bedre kontrol og sikkerhed.


Øget rækkevidde: Øget brændstofkapacitet og mere effektive motorer giver CL-604 en længere rækkevidde end sine forgængere.


Forbedret komfort: En opgraderet kabine med bedre lydisolering og avancerede klimaanlæg forbedrer passageroplevelsen.

CL-604 Challenger anvendes globalt af forskellige erhvervskunder, regeringer og militære styrker. Dens alsidighed, pålidelighed og komfort gør det til et populært valg for mange forskellige typer af operationer.

 

CL-604 Challenger er således et alsidigt og pålideligt forretningsfly, der kombinerer avanceret teknologi med høj komfort og ydeevne, hvilket gør det til et foretrukket valg for mange krævende brugere verden over.

Sidst opdateret 11. august, 2020 - Kl. 15.40