Besætningen på C-130'eren afsøger store havområder

Besætningen på C-130 transportflyet afsøger store havområder. Foto: Rune Dyrholm / Forsvaret.

Opgaver hos Air Transport Wing

Vores opgave er, at udføre Forsvarets lufttransport og luftbårne overvågningsoperationer overalt; hurtigt, præcist og effektivt.

 

Det betyder, at vi står for al den militære transport- og inspektionsflyvning, der kræver speciel kunnen og materiel, og som ikke umiddelbart kan løses af andre end Flyvevåbnet.

 

Vores C-130J Hercules transportfly flyver rutinemæssigt i Forsvarets internationale missioner med de trusler og udfordringer, det medfører.

Vores CL-604 Challenger flyver regelmæssigt miljø- og overvågningsflyvning i Danmark. CL-604 Challenger fungerer også som VIP fly for regeringen og kongehuset.

 

Begge fly opererer hjemmevante i Grønland, hvor naturen og infrastrukturen giver spændende, men ikke altid optimale arbejdsvilkår.

 

Ved siden af dette har Air Transport Wing også en stor opgave i at drive Flyvestation Aalborg som militær garnison og lufthavn. Vi står for bevogtning, sikkerhed, brand- og redning og støtte til besøgende fly. Derudover er det også mange besøgende og vi gennemfører erhvervspraktik.

Mange af disse opgaver er skjult i den daglige drift eller er så naturlige, at vi ikke tænker over det. Lige så lidt som en flyvemaskine kan flyve uden fuel, kan en flyvestation ikke virke uden alle disse funktioner.

 

Specialiserede opgaver

Air Transport Wing har et forbilledligt samarbejde med den civile Aalborg Lufthavn, som vi ud over start- og landingsbane deler Brand- og redningstjeneste og flyvekontrol med.

 

Det kræver mange højt uddannede og fagligt professionelle specialister af både fast ansatte og reservepersonel, at kunne stå inde for et højt beredskab til at løse militære lufttransportopgaver for det danske forsvar.

Uanset om det er almindelige transportopgaver, støtte til katastrofer og nødhjælp, miljøovervågning, VIP-transport eller medicinsk evakuering af syge og sårede fra vores mange missioner i udlandet.

 

Ved siden af disse opgaver har vi regelmæssigt udstationeret både C-130J Hercules transportfly i Forsvarets internationale missioner og vores CL-604 Challenger i Grønland til støtte for Danmarks interesser i Nordatlanten.

 

Fremtiden og træning

Udviklingen i de kommende år handler om, at vi skal styrke vores operative kernekompetencer. Det drejer sig frem for alt om udbygning af C-130J Hercules' evne til taktisk lufttransport, drop og natoperationer og CL-604 Challengerens udvidede opgavekompleks først og fremmest i Nordatlanten.

 

Vores opgaver betyder, vi ikke har så skarpt et skel mellem træning og indsættelse. Der er altid gods og passagerer, der skal flyves. Og aktuelle indsættelser i nationale og internationale opgaver er hverdagskost for os.

 

Fleksibilitet og dedikation til opgaven er nøgleord, når vi har flyvninger i alle døgnets timer og opgaver, der opstår med kort varsel.

 

Vores motto "Fortis, Firmus Undique – Stærk, Pålidelig, Overalt" fortæller at vi er klar til at gøre en forskel, når det brænder på. Det lever vi op til – i al beskedenhed.

Sidst opdateret 13. maj, 2020 - Kl. 07.17