Premierløjtnant Eltved

Premierløjtnant Eltved er delingsfører for anden deling i Vikingkompagniet. Han har ikke tidligere været udsendt. 

Tekst: Magnus Boeskov Terp. Foto: Tobias Roed

Eltved – 30 år

Jeg har glædet mig meget til udsendelsen. Det her er en mission, hvor vi har mulighed for at træne det rene soldatervirke. Det er i en større ramme, hvor vi træner sammen helt op til brigade niveau og med flere typer enheder, end hvad vi har mulighed for tilbage i Danmark. Jeg synes, det er en vigtig mission. Den viser sammenhold. At vi bakker op om NATO, og jeg er glad for, at vi bidrager til Danmarks internationale forpligtelser. Den aktuelle situation gør, at jeg har forberedt mig mere mentalt. Jeg har tænkt scenarierne igennem og haft in mente, at missionen kan gå hen og blive meget alvorlig. For mig handler det om at reflektere over, hvordan jeg vil agere, og hvad der er vigtigt i en given situation. På den måde er jeg helt klar til at udføre mit job, hvis det værste skulle ske.

Konstabel Kaare

Konstabel Kaare er en del af første deling i Vikingkompagniet. Han har ikke været udsendt før. 

Kaare – 21 år

Der har jo været mere fokus på missionen efter det, der skete i Ukraine. Man får nogle gange nogle beskeder fra familiemedlemmer om, at man skal passe på sig selv. Det er jo rart, at der er nogen, som tænker på en. Jeg tror, det har noget at gøre med, at når man ser alt det, som foregår i medierne, så bliver man også automatisk mere stresset. Jeg føler ikke selv, at det er mere farligt at være herovre, end det har været før. Jeg har set frem til det her, så jeg har ikke gået rundt derhjemme og tænkt ”åhh nej, nu skal jeg afsted lige om lidt.” Det bliver fedt at få tid til at træne og blive en dygtig soldat. Det er meget det, som jeg har set frem til. Jeg håber på at blive bedre fagligt. Det er jo blandt andet derfor, vi er her.

 

Korporal Niels

Korporal Niels er finskytte i Forsvaret. Han har været udsendt to gange før, den ene gang til Afghanistan og den anden gang til Kosovo. 

Niels – 34 år

Det er jo en helt anden verdensorden, som vi står i til denne mission. Folk omkring os hører og læser alt muligt forskelligt, stiller spørgsmål og ved alt om alt muligt. Fordi missionen er superaktuel, er folk også meget mere nysgerrige. Da vi tog afsted, stod DR og TV2 der, fordi vi er så spændende åbenbart.  Mine pårørende har spurgt meget ind til, hvordan Ukraine-krigen påvirker udsendelsen, og om der er en reel trussel mod os her. Vi har heldigvis kunnet tale om det og fortælle, hvad vi egentlig skal, og at vi er hernede for netop, at holde fjenden ude af Estland ved vores blotte tilstedeværelse. For finskyttesektionens vedkommende håber jeg, at de unge når at blive pissedygtige på det her halve år, hvor vi bare kan træne igennem. Vi har superfede faciliteter hernede, så jeg håber, at jeg bliver en bedre soldat efter denne udsendelse.

Overkonstabel Møller

Overkonstabel af første grad Møller er en del af kommandodelingen i Vikingkompagniet. Han har to gange tidligere været udsendt. Den ene gang til Afghanistan og den anden gang til Irak. 

Møller – 34 år

Jeg kan godt lide at være udsendt. Sammenholdet i det at være udsendt er en oplevelse, som man ikke får nogle andre steder. Generelt gør arbejdet også, at man er mere afhængig af sine kollegaer, end man er i andre jobs, og det kommer mere til udtryk, når man bor sammen. Mine pårørende har været meget urolige i starten, indtil jeg fik fortalt dem, at det er den samme mission, vi skal på, som det var for halvandet år siden. De var meget nervøse, lige da Rusland invaderede Ukraine, hvilket også er forståeligt. De ved ikke lige, hvad der er op og ned, og så må man lige tage en snak med dem og forklare det hele til dem. Det er også et råd, som jeg har givet videre til de unge soldater. Jo mere de pårørende ved, desto mere rolige er de også.

 

Medierne har været mere nysgerrige omkring, hvad det er, vi skal, og de har været mere tilstede, når vi har lavet noget. De har specielt været mere opmærksomme, efter at Rusland har invaderet Ukraine. Det, synes jeg, er synd, for vi er jo hold fem. De fire andre hold har lavet lige så meget, som vi kommer til. Så det, at vi tager 15 minutes of fame, synes jeg, er ærgerligt. For det er jo også deres fortjeneste, at vi er her.

Konstabel jeppesen

Konstabel Jeppesen er en af artilleri-observatørerne. Han har ikke før været udsendt men har set meget frem til at komme ud. 

Jeppesen – 25 år

Jeg har glædet mig meget til, at jeg skulle afsted. Der har dog også været mange spændinger inden udsendelsen. Specielt min kæreste har været meget oppe at køre over det. Jeg kom en uge tidligere end de andre, så jeg oplevede ikke selv, at pressen var der i lufthavnen. eFP-missionen er selvfølgelig vigtig, men det er blevet pustet utrolig meget op i lyset af Ukraine situationen. Jeg synes det er ærgerligt, at det først er nu, at pressen ser vigtigheden af missionen. Der var ikke den samme opmærksomhed på holdet før os. Man har fået det til at lyde som noget nyt, selvom det egentlig ikke er det. Men det er dog fedt, at folk ved, at vi er ude og lave et stykke arbejde. Jeg synes, det er en fin mission, og at den giver god mening. Det er fedt, at vi viser, vi er her. Opgaven er måske blevet lidt vigtigere nu, hvor det føles som om, at fjender står og banker på døren. Vi står ikke ansigt til ansigt med en krig, men vi er klar til den.

Læs mere om eFP-missionen her.

 

Artiklen er udgivet i Magasinet Honnør, som husstandsomdeles til Forsvarets medarbejdere. Se det samlede magasin:
Honnør #4, juni 2022

eFP

eFP-missionen (enhanced Forward Presence) er en del af NATOs fremskudte tilstedeværelse mod øst.

 

Danmark bidrager som del af missionen med 200 soldater til Estland, hvor de indgår som en del af en britisk ledet bataljon under den estiske 1. brigade.

 

Missions mål er både at afskrække et eventuelt angreb på de baltiske søstre og Polen, men også at styrke samarbejdet mellem de deltagende nationer. Ved missionen skal de danske tropper for eksempel træne sammen med estiske og britiske tropper.

Læs mere om eFP

Sidst opdateret 10. juni, 2022 - Kl. 10.45