Detaljer ved Nordic Combat Uniform System

Forsvarets nye uniform indeholder netundertøj, termotøj og regntøj, som kombineres med kampuniformen efter situation og vejrforhold. Den vil blive leveret i samme multiterrænsløring som M/11.

Tekst: Martin Finnedal. Foto: Oskar Petersen A/S

Væk med klodsede knæbeskyttere og albuebeskyttere, der ikke kan sidde ordentligt. Ind med ny teknologi kendt fra elitesporten.

 

Det er bare en af de mange detaljer i det fællesnordiske Nordic Combat Uniform System, der kommer til at erstatte det nuværende M/11.

 

Systemet er sat sammen af det bedste fra en række underleverandører, blandt andre allerede velkendte Aclima og Woolpower, der alle er eksperter i at producere tidssvarende fritidstøj til outdoor-folket. Det fortæller afdelingsbefalingsmand ved Danske Artilleriregiment chefsergenten Mølleskov, der har en fortid på Hærens Kampskole og har arbejdet med uniformer siden 1990.

 

”Det gode ved systemet er, at det netop er et system, som er virkelig gennemført til brug i alle tænkelige scenarier. Termotøj og regntøj er for eksempel tænkt sammen med henblik på optimalt brug. Det er et fællesnordisk projekt, så der er elementer, man har mere brug for i for eksempel Nordnorge end i Danmark. For eksempel kan man iføre sig et yderlag, som sammen med resten af uniformen kan holde dig varm helt ned til 46 minusgrader, men det er så langt fra alle danske soldater, der får det udleveret,” fortæller Mølleskov.

 

Bedst ud af fire

Arbejdet med tidligere uniformer har ifølge Mølleskov været indledt med meget specifikke kravspecifikationer, hvor der, som han siger, er brugt ”tre sider på at beskrive en knap”. I denne omgang har Forsvaret i skikkelse af blandt andre netop Mølleskov beskrevet, hvad en uniform optimalt skal kunne bruges til, hvad der skal kunne være i lommerne med videre, og så ellers ladet leverandørerne klare resten. Resultatet er et system, der har klaret sig bedst af i alt fire kandidater. Soldater fra alle tre værn har stået for testen.

 

”Jeg synes, leverandørerne har taget nogle kloge valg. Der er mange detaljer, der gør det lettere at være soldat,” siger Mølleskov.

 

Med det nye uniformssystem får Forsvaret en beklædning, der kan måle sig med det bedste fritidstøj. Hvad angår design og materialer, har det nuværende M/11 ifølge Mølleskov mange år på bagen. Også flere end navnet siger. M/11 er stort set det samme som M/84, der er baseret på tests og kravspecifikationer fra 70’erne.

 

”Men det var selvfølgelig outdoor-tøj dengang,” konstaterer han.

 

Det er endnu ikke helt klart, hvornår Nordic Combat Uniform System helt har erstattet M/11 på depoterne. Inden det sker, vil alle soldater blive uddannet i den bedst mulige sammensætning af det nye system.

 

Artiklen er udgivet i Magasinet Honnør, som husstandsomdeles til Forsvarets medarbejdere. Se det samlede magasin:
Honnør #4, juni 2022

Detaljer

Samtlige lag har plads til distinktioner og navneskilte. Det betyder, at du selv i modsætning til i dag, hvor den varmeste frakke af samme grund bruges inderst, kan vælge hvad du vil have inderst, og hvad du vil have yderst.

Kan både bruges, når det er koldt og varmt, og er desuden brandhæmmende. Det er hele uniformen faktisk.

 

Netundertøj til Nordic Combat Uniform System

Er produceret af et materiale, som er blødt, men bliver hårdt ved stød. Materialet bruges allerede i sportsgrene som ishockey og amerikansk fodbold. Har man en dag på kontoret, kan man pille indmaden ud.

Samtlige lommer sidder samme sted, hvad enten du har termojakke eller regnjakke eller begge dele ud over din kampjakke. Det betyder, at du skal tænke mindre over, hvor du har lagt dit grej.

 

Lommer i Nordic Combat Uniform System

Både undertøj og mellembeklædning er lavet af 100 procent uld og er dermed svedtransporterende.

Sidst opdateret 1. juni, 2022 - Kl. 13.08