F-35 Joint Strike Fighter

F-35 bliver af førende eksperter betragtet som verdens mest avancerede kampfly, da dens veludviklede radarteknologi blandt andet gør det muligt at udpege fjender på lang afstand. Foto: Fototjenesten, Fighter Wing Skrydstrup.

F-35 er verdens mest avancerede kampfly og Danmarks kommende. I løbet af de næste godt seks år vil de aldrende F-16 kampfly blive udskiftet med de topmoderne og højteknologiske F-35. De første F-35 kampfly forventes at lande i Danmark i 2023, mens de sidste i 2027.


Flyene vil have base i det nybyggede F-35 Campus på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland. Med F-35 får Danmark et våben, der vil løfte både Flyvevåbnet og Forsvaret op i en helt ny liga. Sagen er den, at F-35 er mere end ’bare’ er et nyt kampfly, men snarere en flyvende teknologiplatform, der med sit komplekse og veludviklede våbensystem kan agere på egen hånd og være en stærk trussel. Samtidig med det kan flyet med sit avancerede radarsystem scanne enormt store områder, give besked til allierede om potentielle fjender og på den måde være med til at binde Forsvarets enheder tættere sammen. Alt sammen til gavn for at Danmark fortsat kan være et trygt og sikkert sted.

 

Fakta

F-35A Lightning II.

Danmark har i alt købt 27 stk. F-35A.

21 af dem vil operere fra Flyvestation Skrydstrup, mens seks af dem vil have permanet ophold i USA. Her vil de blive brugt til træning, omskoling og uddannelse af nye danske piloter.

Der findes tre forskellige typer af F-35. Der findes en A, B og C version. A-versionen er standardversionen, og det er den, som Danmark har købt.

De nye F-35 kampfly får base på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, hvor de skal flyve og operere fra.

Lockheed Martin

 

 

 

Sidst opdateret 11. december, 2020 - Kl. 08.19